Sud u Zambiji

Svjedokinja u Ndoli na suđenju Hrvatima: 'Djecu je do granice dovela osoba iz veleposlanstva DR Konga'

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Ndola: Dolazak odvjetnika i tužitelja, hrvati uhićeni u Zambiji poslijepodne izlaze na slobodu?
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
17.05.2023.
u 10:44
Na sudu u Ndoli nastavilo se suđenje Hrvatima koji su početkom prosinca uhićeni u Zambiji zbog sumnje u trgovinu ljudima u pokušaju
Pogledaj originalni članak

Za osmero Hrvata uhićenih početkom prosinca u Zambiji danas se nastavilo suđenje. Aasistentica imigracijske službe Precious Nkamba sa sjedištem u Sakaniji na jugu Konga, područja koje graniči sa Zambijom, svjedočila je kako je djecu do granice dovela osoba iz veleposlanstva DR Konga. Djeca su preko te granice ušla u Zambiju, javila je zambijska novinarka za 24sata.

Kako piše portal, ročište koje je počelo u 9:30 nastavilo se u 15 sati. 

Nagađalo se da će se na suđenju pojaviti i Ivan Pernar koji već dva mjeseca boravi u Zambiji jer želi svjedočiti protiv Hrvata kao svjedok tužiteljstva. No, to se vjerojatno neće dogoditi danas. Barem tako kaže sam Pernar koji je na Telegram kanalu napisao kako ima malariju.

"Najviše me kod malarije iznenadila nagla pojava simptoma koji su bili dosta agresivni. Sad se pomalo oporavljam, trebao bih biti zdrav do sutra", napisao je, dodavši da će svjedočiti najvjerojatnije u četvrtak ili petak.

Državno odvjetništvo Zambije zatražilo je proširenje optužnice na 10. osobu, što je sud prihvatio. Na traženje odvjetnika, sud je također dopustio da se našim optuženicima postupak prevodi na hrvatski jezik

Na prvom ročištu održanom 8. svibnja pročitana je optužnica, podignuta na temelju Zakona protiv trgovine ljudima Republike Zambije, za kazneno djelo trgovine ljudima (djecom) u pokušaju. Svi optuženici izjavili su da razumiju optužbu te da se ne smatraju krivima. Ročišta su zakazana i za 18. i 19. svibnja. Od dobro upućenih izvora iz Zambije 24sata doznaju da bi im presuda mogla biti izrečena već 8. lipnja, a možda neće ni doći do presude.

"Ako sutkinja odluči da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužbe, prekida se suđenje i obrana se ne iznosi, a optuženi se oslobađaju svih optužbi", otkrili su za 24sata izvori iz Zambije.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

ZP
Zabranjen pristup
09:40 17.05.2023.

Mislim da bi zambijci trebali prosiriti optuznice na ljude iz hrvatskog pravosudja npr iz zlatara,nesto bi se i rijesilo. Ovako nista od toga

LO
Lojzek1967
09:45 17.05.2023.

Pa on nije bitan. Svako normalno pravosuđe će na temelju prikupljenih činjenica pravedno odlučiti...zatvor za trgovce djecom...

ZP
Zabranjen pristup
09:38 17.05.2023.

E da ste tako pisali za vrijeme korone, npr.tvrde da imaju koronu