provaljivao u kuće

Ivan Benko: Pljačkao sam bogataše jer me ljute klasne razlike

Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
'06.09.2013., Ivanic Grad - Presnimka fotografije Ivana Benka koji je uhicen nakon vise provala u kuce imucnih gradjana. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: Fotoarhiv PUZ-a
'fantom_nnn_crn_060913'
Foto: Fotoarhiv PUZ-a
'fantom01_nnn_crn_060913'
Foto: Fotoarhiv PUZ-a
'fantom02_nnn_crn_060913'
Foto: Fotoarhiv PUZ-a
'fantom03_nnn_crn_060913'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
'06.09.2013., Ivanic Grad - Kuca provalnika Ivana Benka koji je uhicen nakon vise provala u kuce imucnih gradjana. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
07.09.2013.
u 19:45
Gotovo bi u pravilu provaljivao u kuće i vile kada su ukućani i vlasnici bili doma. Uglavnom je provaljivao pod okriljem noći, naoružan nožem i alatom potrebnim za provalu.
Pogledaj originalni članak

– Jesam, provaljivao sam u njihove kuće. A učinio sam to jer sam bio ogorčen zbog klasnih razlika koje vladaju u Hrvatskoj – kazao je Ivan Benko (44) sutkinji istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Pred nju je doveden jer ga policija sumnjiči za 30-ak provala i krađa, a mete su mu bili poznati i ugledni Hrvati poput bivšeg premijera Ive Sanadera, poduzetnika Dubravka Grgića i Saše Rakara, novinskog magnata Nine Pavića...

Benko je sutkinji još kazao i da je njegovo materijalno stanje jako loše te da prije nije osuđivan. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, nakon čega je smješten u Remetinec, gdje će među ostalim čekati i da se nad njim provede psihijatrijsko vještačenje.

Uhićen na postaji

A kako je Benko počeo svoj provalnički pohod kojim si je u razdoblju od devet mjeseci priskrbio oko 90.000 kuna, objasnila je zagrebačka policija. Gotovo bi u pravilu provaljivao u kuće i vile kada su ukućani i vlasnici bili doma. Uglavnom je provaljivao pod okriljem noći, naoružan nožem i alatom potrebnim za provalu. Iako su žrtve provala uglavnom spavale dok bi on pretraživao po kući, nekoliko su ga puta zatekli u krađi. Benko bi tada fizički nasrnuo na iznenađene ukućane, uglavnom su to bili kraći sukobi nakon kojih je Benko redovito uspijevao pobjeći. Bio je dobro svjestan da su objekti u koje je provaljivao dobro zaštićeni alarmnim sustavima te da u pravilu imaju videonadzor. Kako se za provale dobro pripremao, znao je gdje su postavljene kamere, prema kojima bi maskiran u fantomku, vojničke hlače i crnu trenirku, redovito mahao ostavljajući tako poruku žrtvama provala, ali i policiji kojoj je trebalo devet mjeseci da ga uhvati.

Prvu provalu odradio je još u prosincu 2012., a posljednju u kolovozu, nakon čega je konačno uhićen na željezničkoj postaji Sesvetski Kraljevec, odakle je vlakom planirao otići u Zagreb kako bi počinio novu provalu. Policija je tada kod njega pronašla alat, odjeću u kojoj je uvijek provaljivao te kapu s prorezima za oči. Na snimkama se dobro vidi da je Benko očito bio dobro fizički pripremljen, preskakao je ograde bez većih problema, brzo se i spretno kretao po terenu, za obiti bravu ponekad mu je trebalo svega nekoliko sekundi. Njegova fizička sprema i ne čudi s obzirom na podatak da je bio pripadnik Tigrova, najelitnije i najbolje opremljene vojne jedinice Hrvatske vojske.

Mitraljezac u ratu

– U ratu je kao mitraljezac proveo četiri godine i jedanaest mjeseci. Nije samo sjedio u vojarni, konstantno je bio na bojištima, većinom u okolici Dubrovnika i južnoj Dalmaciji. Sigurno da je to na njega zauvijek ostavilo trag, nagledao se mnogih užasa. Nekoliko njegovih prijatelja iz vojske palo je u ruke četnika. Neke od njih polili su benzinom i zapalili, a on je sa svojom postrojbom išao u njihovo oslobađanje, vidio je njihova unakažena tijela. Takvih i sličnih prizora nagledao se u cijelom ratu – kaže Slavko Lisjak, polubrat uhićenog Ivana Benka.

Napominje da je njegov polubrat prije rata studirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Prekinuo je studij kako bi otišao na prve crte bojišnice, a kada je rat završio, želio se vratiti na fakultet. Nije uspio proći prijamni ispit pa je iduće godine pokušao upisati molekularnu biokemiju, ali neuspješno.

– Sve ga je to deprimiralo, odlučio je napustiti vojsku jer mu je smetalo to što zapovjednici postaju osobe koje nikada u životu nisu jedan dan provele na bojištu. Počeo je prezirati svu takozvanu elitu, osobe iz visokog miljea i to nikada nije skrivao. Kako nije mogao naći posao, počeo je postavljati pločice u fušu, a to je radio sve do prije nekoliko dana kada je uhićen – prepričava Benkov polubrat koji tvrdi da unatoč teškoj situaciji Benko nikada nije bio u dugovima niti mu je bila ugrožena egzistencija.

– Naravno da nisam znao za krađe. Pa nije si ništa kupovao, ničim nije odavao da ima više novca nego inače. Evo, vidite kako kuća gdje živi izgleda, očito je da taj ukradeni novac nije trošio na obnovu kuće – govori Lisjak otvarajući vrata trošne kuće koju je Benko sagradio 1997. godine.  

>> Splićanin u stanu zatekao provalnike, obranio se stolcem

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.