NOVA ODREDBA

Italija predlaže obavezno testiranje za sve koji dolaze iz Hrvatske

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
12.08.2020.
u 20:50
Brza testiranja, na čiji se rezultat čeka 15-ak minuta, mogla bi se obavljati i u zračnim lukama
Pogledaj originalni članak

Talijanska vlada predložila je da se uvedu obavezni testovi na koronavirus za sve koji u tu zemlju dolaze iz Hrvatske. Odredba bi se odnosila i na Talijane koji se vraćaju i iz drugih država koje je Italija ocijenila rizičnima, poput Španjolske, Grčke i Malte.

Predložena su dva rješenja - svaki putnik bi trebao predočiti potvrdu o negativnom testu ne starijem od 72 sata ili napraviti  brzi test u 48 sati od ulaska u zemlju. Brza testiranja, na čiji se rezultat čeka 15-ak minuta, mogla bi se obavljati i u zračnim lukama, stoji u pismu koje je ministar zdravstva Roberto Speranza poslao regijama na usvajanje. Odluka se očekuje kasno danas ili sutra.

Uvođenje brzih testova omogućila bi da se izbjegne veliki problem zbog kojih se ovih dana vodi žustra rasprava na relaciji regije - Rim i izbjeglo bi se šarenilo da svaka regija donosi sama o tretmanu povratnika iz rizičnih zemalja. Naime, uvođenjem obavezne samoizolacije od 14 dana, u problemu bi se našli brojni Talijani koji su već u inozemstvu i koji su na odmor otišli kad na snazi nisu bila nikakva ograničenja putovanja.

Obavezna samoizolacija već je na snazi za sve koji dolaze iz zemalja koje ne spadaju u Schengen, iz Bugarske i Rumunjske, a sve se glasnije govori da bi se i Hrvatska mogla priključiti toj listi.

U Italiji se zadnjih 10-ak dana apostrofira porast broja zaraženih u Hrvatskoj, kao i broj talijanskih turista koji su po povratku kući razvili simptome bolesti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar Barba
Barba
21:27 12.08.2020.

Obvezatno testiranje za one koji dolaze iz turistički konkurentskih zemalja. Zanimljivo. Ne mogu zaboraviti da je prvi slučaj u RH uvezen iz Italije.

DU
Deleted user
21:57 12.08.2020.

Umjesto da mi inzistiramo na testu za svakog Talijana koji dolazi kod nas, sad smo dopustili da smo mi crne ovce. Bravo, stožere, bravo

Avatar drug Joža
drug Joža
22:26 12.08.2020.

Hrvatska je postala javni kolodvor da ulazi kad hoće i tko god hoće. Bajka da smo "corona free" se raspala kao balon od sapunice.