skandal

Italija: Čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi podnio ostavku

Foto: AFP
Italija: Čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi podnio ostavku
05.04.2012.
u 17:18
Sumnja se da je Umberto Bossi novce koristio za obnovu kuće te da su se iz stranačke blagajne plaćali troškovi njegova sina Renza i kupovina automobila
Pogledaj originalni članak

Povijesni čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi podnio je u četvrtak ostavku na svoj položaj uslijed skandala koji je izbio zbog korištenja državnog novca za privatne potrebe. Istraga koju o nezakonitom korištenju državnog novca namijenjenog strankama za njihovu djelatnost vode tužiteljstva u Milanu, Napulju i Reggio Calabriji doveli su do Bossijeve ostavke jer se sumnja i da je novce koristio za obnovu kuće, da su se iz stranačke blagajne plaćali troškovi njegova sina Renza i kupovina automobila te da se ne zna gdje su završili milijuni eura.

Financijska straža ispitala je blagajnika Sjeverne lige Francesca Belsita, koji je također podnio ostavku zbog istrage. Sjeverna, liga čiji je Bossi osnivač, nastala je kao odgovor na tradicionalne stranke koje su pretjerano trošile državni novac i bile upetljane u korupcionaške poslove. Geslo Sjeverne lige protiv centralizirane vlasti bilo je “Lupeški Rim”. U Rimu svi kradu, a na sjeveru Italije su svi pošteni i radini, govorila je Sjeverna liga i mnogi su joj povjerovali. Radišni Talijani na sjeveru zemlje držali su kako svojim novcem hrane neradni Rim, pa su glasovali za Sjevernu ligu vjerujući da će fiskalna federalizacija, koju je Bossi propagirao, donijeti njihovim krajevima boljitak. Sada, prema istragama, proizlazi kako je Sjeverna liga nelegalno koristila državne novce dobivene kao pokriće troškova za rad stranke. Čak se sumnja da je blagajnik Sjeverne lige prao novce mafijašima organizacije Ndrangeta iz regije Calabrija.

Prošle godine Sjeverna liga uložila je novce u Tanzaniju i to je razljutilo njezine birače, a sada ih je izdao i Bossi, koji je prije par godina i pokušao poslovati u Istri ulaganjem u turističko naselje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar sofist
sofist
18:47 05.04.2012.

Forza tutti

TE
TelAviv
20:00 05.04.2012.

Bravo politicari....vi ste maheri, a sto vas raja obozava nije vasa krivica Bravo..........

K1
k1milica
20:06 05.04.2012.

jako dobro.... samo sto je monti jos veci lupez......