Članstvo im ne treba

Island odustao od ulaska u EU: Raspustili pregovarački tim!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Island odustao od ulaska u EU: Raspustili pregovarački tim!
13.09.2013.
u 13:33
Island je ispunio "pristupnicu" za EU nakon financijske katastrofe u državi 2009. godine, ali se gospodarstvo kasnije oporavilo te se javno mnijenje okrenulo protiv pristupa Uniji.
Pogledaj originalni članak

Island je "raspustio" svoj pregovarački tim sa Europskom unijom nakon što je Vlada odlučila i službeno prekinuti pregovore o ulasku u EU, piše EU Observer.

- Raspustili smo tim i pregovaračke grupe, a više neće biti ni summita - kazao je islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson jučer u parlamentu te dodao kako je Vlada složna po tom pitanju.

- Proces je zaustavljen, no ništa nije zatvoreno. Mi ćemo poboljšati našu komunikaciju i ojačati veze s EU i bez priključenja Uniji - kazao je ministar. Koalicija umjerene desnice i euroskeptika obećala je kraj razgovora o priključenju EU kada su preuzeli vlast u travnju, dok su njihovi pregovarači bili na "produženom godišnjem odmoru" od svibnja.

Island je ispunio "pristupnicu" za EU nakon financijske katastrofe u državi 2009. godine, ali se gospodarstvo kasnije oporavilo te se javno mnijenje okrenulo protiv pristupa Uniji. Europska komisija se nadala da će se islandska vlada predomisliti, a u srpnju je predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso kazao da su vrata "još uvijek otvorena", ali i da ima sve manje vremena. Glavno pitanje prijepora između Islanda i EU bilo je ribarstvo. Dok su Islanđani željeli zadržati visoke kvote za izlov, EU je prijetila da će im uvesti sankcije.

>>Islanđani, mi vas čekamo. Odlučite se do jeseni želite li ući u EU

 

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JA
jadranskalignja
08:24 13.03.2015.

Bravo za Island.Nikad robom. Tako se brani domaće ribarstvo.