ekskluzivno

Iskopane tajne HDZ-a: 13 mil. kuna otišlo vrhu stranke i estradnjacima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sanader, kosor, hdz
Foto: Arhivska fotografija
kindl (1)
Foto: Arhivska fotografija
hoyka
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
\'za zivot 07.03.07. miroslav skoro snimio:davor visnjic\'
Foto: Petar Glebov/Pixsell
\'18.11.2010. Zagreb, Hrvatska - Ministar zdravstva Darko Milinovic sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare kako bi opovrgnuo navode da je primao placu iz crnog fonda HDZ-a. Photo: Petar Glebov
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
'31.03.2010., Zagreb - Antun Vrdoljak, hrvatski glumac, redatelj i producent, bivsi potpredsjednik Republike Hrvatske, danas pocasni potpredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i clan Medjunarodnog ol
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Davor Dretar Drele
Foto: 'Zeljko Hladika/PIXSELL'
'24.08.2011., Klostar Ivanic, Kuca u ulici Ivana Sveara 28 u kojoj zivi Branka Pavosevic, bivsa sefica HDZ-ova racunovodstva. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
bianca
10.09.2011.
u 22:55
Bivša blagajnica tvrdi da su crnim fondom financirane kampanje Jadranke Kosor.
Pogledaj originalni članak

Isplatnice iz crnog fonda blagajnica HDZ-a Branka Pavošević zakopala je u vrtu. Originalno su na njima bilježeni iznosi i osobe kojima je izdavala novac, a naknadno je na neke od njih dodala bilješku da su u pozadini troškovi kampanje J. Kosor. Pokažu li se nakon provjera i ispitivanja drugih svjedoka njezine tvrdnje točnima, to će biti prvi dokaz da je HDZ predsjedničku kampanju vodio s nelegalnim sredstvima. No, ujedno bi to trebao biti i presudni element za otvaranje kaznenog postupka protiv HDZ-a kao pravne osobe. Kako Večernji list neslužbeno doznaje od izvora bliskih istrazi, Pavošević je USKOK-u detaljno obrazložila svaku iskopanu isplatnicu na kojoj je navedeno ime osobe kojoj se novac isplaćuje, iznos te u većini slučajeva i datum isplate.

A na tim su isplatnicama imena poput Ratka Mačeka, Darka Milinovića, Biance Matković, Antuna Vrdoljaka, fotografa Damira Hoyke, estradnih zvijezda Jacquesa Houdeka, Miroslava Škore...

Odlučila progovoriti

Gotovo svih tih 13 milijuna kuna, prema tvrdnjama Pavošević, otišlo je na financiranje predsjedničke kampanje Jadranke Kosor 2004. i 2005. godine te za njezinu kampanju u 1. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore 2007. U vrijeme predsjedničkih izbora 2004. godine u HDZ-u su tvrdili da su u prvom krugu, primjerice, na kampanju Jadranke Kosor potrošili 4,2 milijuna kuna, no neovisne su procjene govorile o 12 milijuna. Pavošević je vodila računovodstvo HDZ-a do 2009., a privedena je sredinom srpnja ove godine zbog istrage o Fimi mediji. Bivša blagajnica HDZ-a odlučila je o svemu progovoriti USKOK-u, pa je priznala i da je dokumentaciju o inkriminirajućem poslovanju HDZ-a zakopala u blizini štale koja je bila u vlasništvu njezinih pokojnih roditelja. Branka Pavošević je, kažu nam naši izvori, predala isplatnice za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor, među ostalim, na ime Antuna Vrdoljaka u ukupnom iznosu od 1,1 milijun kuna, fotografu Damiru Hoyki u iznosu od 12.000 eura, a pjevačima Ivani Kindl i Jacquesu Houdeku ispaltila je 10.500 kuna. Priznala je da je na te uplatnice naknadno dopisala “Kosor”, “predsjednička” i “kampanja Kosor” te da su pisane na dan kad je to na njima i navedeno i da su ih potpisale osobe na koje glase.

Potpisao i preuzeo

Svrhu isplate upisivala je tek naknadno, neslužbeno doznajemo, zato što je strahovala od gubitka posla nakon što je Mladen Barišić, blagajnik HDZ-a, uhićen zbog afere Fimi media. Zato je i odlučila skriti dokumentaciju o crnim isplatama.

Na dvije uplatnice koje glase na Antuna Vrdoljaka nema datuma, a Pavošević tvrdi da je iznos od milijun, a zatim i od 100.000 kuna tom redatelju isplaćen u kampanji Jadranke Kosor za predsjedničke izbore 2004./2005. te da je Vrdoljak te isplatnice potpisao i preuzeo iznose navedene na njima.

Bivša šefica računovodstva HDZ-a isto tvrdi i za isplatnicu tvrtki Massol, koja se povezuje s Ratkom Mačekom, u iznosu od milijun kuna koja nema datuma, ali se sjeća da je to bilo isplaćeno za predsjedničku kampanju J. Kosor. Massol je za predsjedničku kampanju sadašnje hrvatske premijerke, prema tvrdnjama Pavošević, dobio iz HDZ-ovih fondova još 5,95 milijuna kuna.

>>Crni fond: HDZ bi mogao kazneno odgovarati

Potkrijepljeno datumima

Na livadi pokraj štale bile su zakopane, kažu nam naši izvori bliski istrazi, još dvije isplatnice na ime Massola i njezina vlasnika Ivana Solde na kojima se navodi i Maček – jedna u iznosu od 1,05 milijuna kuna, a druga od 1,5 milijuna. Pavošević i za te isplatnice tvrdi da je njima plaćana predsjednička kampanja J. Kosor.

I za isplatnice za troškove predizborne kampanje J. Kosor 2007. godine Pavošević je priznala da je naknadno upisivala da je svrha isplate bila “Kosor” i “kampanja”, a to je potkrijepljeno datumima na isplatnicama te potpisima primatelja.

Pjevačica Ivana Kindl tako je dobila, prema tvrdnjama Pavošević i priloženim isplatnicama, 110.000 kuna za nastupe u toj kampanji, a novac joj je dao Mladen Barišić. Na isplatnicama koje je Pavošević predala USKOK-u od poznatijih se imena navode, doznajemo, i Miroslav Škoro, koji je od HDZ-a primio 60.000 kuna i još dva puta po 4000 eura, zatim Davor Dretar, na čijoj se isplatnici navodi iznos od 100.000 kuna, a Dražen Žanko podigao je novac s isplatnice od 3000 eura.

Pavošević je u prijašnjim iskazima istražiteljima tvrdila da je sve radila po nalogu Ive Sanadera. No za dvije isplatnice tvrdi da je odgovoran tadašnji glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak. Tako je za isplatnice od 12.000 kuna Ivanu Vučiću, i to za pomoć za odlazak u mirovinu te za jednokratnu pomoć Ireni Ahel od 10.000 kuna, Pavošević ustvrdila da je novac za te isplate dobila od Barišića po nalogu Jarnjaka!

– Nikada nisam dao nalog za isplatu novca koja nije išla preko žiro-računa. Ako je nešto išlo preko žiro-računa, ja sam tada bio supotpisnik na nalogu. Predsjedništvo stranke moralo je takvu isplatu odobriti – kaže Jarnjak.

Bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček također opovrgava da je primio ikakav novac preko isplatnica.

– Nikad nisam nikakav novac uzimao od nje ni za sebe ni za bilo koga drugog – ističe Maček i dodaje da su troškovi kampanja plaćani preko agencija preko kojih su zakupljivali prostor i da je sve bilo legalno. On smatra da je Pavošević cijelu priču o isplatnicama iskonstruirala i uzela novac.

Što mi nisu dali više?

Vlasnik Massola Ivan Soldo priznaje da je njegovu tvrtku u nekoliko navrata proteklih godina angažirao HDZ na različitim marketinškim poslovima.

– Naša je tvrtka sa svim klijentima poslovala isključivo na zakonit način. Stoga tvrdnje o nekakvim isplatama preko Ratka Mačeka odlučno odbacujemo – kaže Soldo.

Antun Vrdoljak je pak na naše pitanje o 1,1 milijun kuna s isplatnica na njegovo ime kazao najprije:

Vrdoljak tvrdi da nikad nije od HDZ-a dobio ni lipe i da je sve za stranku radio besplatno.

– Sve su to gluposti. Nikad ništa nisam dobio, a to su priče samo da se nekako opravda kamo je otišao novac – ističe Vrdoljak.

– Postojala je kampanja HDZ-a u kojoj kandidat nema uvida u pozadinske stvari – komentar je premijerke Jadranke Kosor, koja je dodala kako je uvjerena da je u kampanji sve bilo u redu što se tiče financija, a da za detalje treba pitati ljude koji su bili zaduženi za financiranje kampanje.

>>U ponedjeljak donosimo nastavak priče o crnom fondu HDZ-a

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 826

LI
libero
09:23 11.09.2011.

kaj dela među njima sakupljač kondoma.........?

MB
Mato Bosna
09:58 11.09.2011.

ode jadre u rmt

GO
goga12
07:59 11.09.2011.

Zabrana rada,a s time i izlaska na izbore.