GADGETI Amerikanci i Britanci otkrili im borbenu uporabu

iPod postao oružje za ratovanje u Iraku

11.05.2009.
u 20:15
Pogledaj originalni članak

Stoji samo 200 dolara, a postao je ubojito oružje. Ili, ako nije ubojito, onda spašava živote. To je Appleov iPod Touch, izgledom posve sličan iPhoneu, uređaj koji fotografira, na kojemu se izvode stotine tisuća programa, povezuje se na bežične mreže, a usput svira glazbu ili reproducira video... Jedino što nije telefon. A to i nije bitno ako mu je cijena upola manja od popularnog temobilnog telefona.

Gadget u uniformi
Nije teško zamisliti stražu na kontrolnom prijelazu u Bagdadu koja je zaustavila sumnjivce. Vojnik brzo prelista zbirku fotografija traženih nakon kratke provjere, krivo se osumnjičeni puštaju.

Naprava u veleprodaji stoji samo 200 dolara i za vojne je predodžbe o cijeni profinjene ratne tehnologije – kikiriki. Britanci, koji se upravo povlače iz Iraka i Amerikanci, koji se uskoro odatle povlače, ipak se jedni s drugima utrkuju u tome tko će pronaći više korisnih načina Appleovom medijskom reproduktoru iz sfere potrošačke elektronike.

Ta naprava u sebi ima i čipove za dekodiranje položaja i GPS navigaciju, pa ujedno služi kao kompas. Komunikacijske su mu mogućnosti neograničene, a u dometu vlastitih mikrovalnih predajnika koji ih sve mogu umrežiti putem WiFi bežične mreže, iPod Touch je iskorišten i kao taktičko komunikacijsko sredstvo.

Taktičko oružje
Američka se mornarica već odlučila marince opremiti tim uređajem i ulaže novac u istraživanje njegove upotrebljivosti. Pukovnik Jim Ross iz američke vojno-obavještajne službe kaže da je “iPod Touch jedina elektronička naprava koja je potrebna svakom vojniku”.

Britanci pokazuju javne rezerve prema uporabi toga gadgeta, međutim, upravo je među njima razvijena taktika koju pripremaju i za Afganistan.


Sprava i za ciljnik snajpera

Knights Armaments, proizvođač snajperske puške M110, koja će uskoro zamijeniti formacijski snajper M24, uz svoju pušku već standardno isporučuje iPod Tocuch na kojemu je program za korekciju ciljanja. Optički uređaj uračunava realne meteorološke podatke, a veliki ekran omogućuje strijelcu da metu lakše prati na ekranu nego kroz ciljnik puške.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr