BESPRAVNA GRADNJA

Inspektori i strojevi za rušenje stižu u tajnosti

08.05.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Inspektori Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, praćeni strojevima i radnicima za rušenje bespravno sagrađenih objekata uz jadransku obalu, stizat će na mjesta rušenja - tajno. Stoga ni jučer, nakon što je ministar Božo Kovačević najavio veliku akciju rušenja bespravnih objekata na Jadranu, nije bilo moguće doznati odakle će akcija početi te koji će se objekti rušiti.

- Inspekcija ne daje unaprijed informacije o objektima koji će biti srušeni ni našem Odjelu za odnose s javnošću. To je odlučeno kako bi se izbjegli incidenti kao za nedavnog rušenja uz Vransko jezero. Ako investitori unaprijed znaju kad će im objekti biti srušeni, nastoje organizirati prosvjede, a cilj je da se to izbjegne - objasnili su u Odjelu za odnose s javnošću Ministarstva zaštite okoliša. Kad su rušenja popraćena prosvjedima, na teren mora izaći i policija, a to komplicira cijeli postupak.

- Izlazak policije poskupljuje rušenje, a to moraju plaćati porezni obveznici - dodaju u Odjelu za odnose s javnošću Ministarstva.

Ministar Kovačević najavio je da do početka turističke sezone na obali treba srušiti 200-tinjak bespravnih građevina. Ako kao početak turističke sezone uzmemo 1. srpnja, to znači da će sljedećih 50-ak dana trebati rušiti u prosjeku četiri objekta na dan. Iako oni čiji se objekti nalaze na popisu za rušenje to vjerojatno već znaju, dio bespravnih građevina može se vidjeti i na stranicama Ministarstva zaštite okoliša na internetu. "Izložba" fotografija sedamdesetak bespravnih kuća i zgrada iz Istarske, Primorsko-goranske, Splitske i Zadarske županije pokazuje da je riječ o višeetažnim raskošnim objektima. Hoće li inspektori stići i do tih vila, vidjet ćemo sljedećih tjedana. U Ministarstvu zaštite okoliša misle da njihovi kolege iz Ministarstva turizma neće imati ništa protiv akcije, jer su i oni svjesni koliko je eksplozija bespravne gradnje posljednjih desetljeća devastirala turistička mjesta.

Renato Ivanuš

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr