Analiza

Imovinske kartice: Jesu li štedljivi materijalisti ili su hedonisti

Foto: Antonio Bronić/Pixsell
vlada
Foto: VL
imovinske kartice
Foto: VL
grafika2
Foto: VL
grafika3
19.08.2010.
u 12:41
Imovinska kartica Ivana Šukera u odnosu na Milinovića antireklama je za ministra financija.
Pogledaj originalni članak

Koristeći se službenim podacima iz imovinskih kartica državnih dužnosnika, usporedili smo iznimnu štedljivost ili sposobnost stjecanja materijalnog blaga potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva Darka Milinovića i njegove supruge sa štedljivošću ili rastrošnošću drugih dužnosnika. Odgovarajući na upit odakle mu novac za gradnju velike obiteljske kuće, dr. Milinović je rekao da su on i supruga, s troje djece, za ukupno 44 godine radnog staža zaradili 4,12 milijuna kuna, a uštedjeli milijun kuna.

>>Imovinske kartice hrvatskih dužnosnika

Nakon izlaska prvog izdanja Večernjeg lista u kojem smo naveli da su stekli još imovinu vrijednu 2,65 milijuna kuna, sinoć nas je nazvao potpredsjednik Vlade kako bi nas upozorio da smo mu zbog zbunjujuće imovinske kartice imovinu uvećali za 1,6 milijuna kuna. Naime, riječ je o 750.000 kuna vrijednosti dionica Lavčevića, kupljenim na kredit, koje su u međuvremenu prodane za isti iznos i kredit je prebijen, te o pokretninama od 850.000 kn koje zapravo predstavljaju ušteđevinu koju je kao jedini dužnosnik on zasebno navodio u staroj imovinskoj kartici. Pretpostavljamo da su svi dužnosnici koje analiziramo u imovinske kartice unijeli potpune i vjerodostojne podatke koji pokazuju jesu li talentirani za stjecanje materijalnih dobara ili ulažu u svoj izgled, zabavu, znanje, putovanja, užitke...

Primjerice, imovinska kartica Ivana Šukera antireklama je za ministra financija, premda i jedan od bivših ministara u tom resoru, Mato Crkvenac, ima imovinu kao crkveni miš.

Dakle, za svoju usporednu analizu iz imovinskih kartica dužnosnika nismo uzimali u obzir naslijeđenu ili darovanu imovinu, iako su takvi u startu bili u prednosti, već samo onu za koju je navedeno ili se može pretpostaviti da je stečena vlastitim zarađenim sredstvima. Predsjednik i potpredsjednik Sabora, Luka Bebić i Vladimir Šeks, imaju imovinu veću od Milinovićeve, ali zbog različitih imovinskopravnih transakcija i, u potonjem slučaju, bračnih odnosa, njihovi su slučajevi poprilično složeni, pa ih nismo izdvojili. Isključivo svojim radom od svih je najviše zaradio predsjednički par Josipović.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar icka79
icka79
12:51 19.08.2010.

Ma kakva štedmja!?Uz toliku rastrošnost još i uštedjet,fakat im je dolazilo sa svih strana,a da su bili štedljivi i mi bi imali!

BI
bigboii
18:47 19.08.2010.

Nitko od tih političara nema nešto previše imovine niti se mogu smatrati bogatima. Ovakvi natpisi nemaju smisla, jer si sami valjda mogu odrediti kako će trošiti vlastito zarađeni novac

OB
-obrisani-
12:46 19.08.2010.

ne znam jesam li ikada spomenuo DOLJE BANDA LOPOVSKA!!???