Libijski ministar:

"Imamo dokaze da je Gadafi financirao i hrvatske političare"

Foto: VL
"Imamo dokaze da je Gadafi financirao i hrvatske političare"
13.09.2011.
u 12:00
Tražit ćemo od Međunarodnog suda da kazni sve one koji su uzimali novac od Gadafija.
Pogledaj originalni članak

Nakon šokantnih izjava pobunjenika da su u Misrati na licu mjesta likvidirani svi zarobljeni plaćenici, a prema njihovim tvrdnjama među njima je bilo devet hrvatskih, doznajemo nove informacije o zarobljenim Hrvatima.

Hrvati na ispitivanju

Mohamed al-Alagy, ministar pravosuđa i član Libijskog prijelaznog nacionalnog vijeća, u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list potvrdio je da su pobunjenici zarobili brojne Hrvate koji su se borili na Gadafijevoj strani. Također, potvrdio je i da su nađeni dokumenti u zgradi Gadafijeve obavještajne službe koji dokazuju da je mnoge političare u svijetu, a među njima i neke iz Hrvatske, Srbije i BiH, financirao svrgnuti diktator, te je najavio tužbu pred Međunarodnim sudom za sve njih.

Na početku razgovora, ministar al-Alagy bio je vidno neraspoložen ističući da su plaćenici s naših prostora pravili veliko zlo u Libiji. Kada smo ministra al-Alagyja pitali može li nam reći gdje se nalaze hrvatski državljani te koliko ih ima, odgovorio je:

– Hrvatskih državljana je 19 i osobno sam ih posjetio. Svi su dobro i ne fali im ništa. Prema njima postupamo po međunarodnoj konvenciji, imaju dovoljno hrane i pića i iako su plaćenici, dobivaju sve što su tražili. Posjetio ih je Crveni križ i nisu imali nikakvu zamjerku na postupanje prema njima. Iako je većina uhićena s oružjem u rukama, tvrde da su radnici, ali mi ćemo ih i dalje ispitivati jer smo sigurni da su bili snajperisti koji su radili za Gadafija.

Ministra al-Alagyja upitali smo gdje su uhvatili hrvatske državljane.

– Svi su uhićeni u Tripoliju – naglasio je i nastavio: – Mi znamo da su svi koji su ušli u Tripoli nakon 17. veljače došli kao plaćenici te pouzdano znamo da su ušli u velikim grupama, na različite načine, te različitim putovima. Sve što mogu reći u ovom trenutku jest da su i dalje pod istragom i ako će se dokazati da su bili snajperisti i ubijali libijski narod, bit će im suđeno kao ratnim zločincima.

Na pitanje jesu li kontaktirali s hrvatskom vladom, ministar Mohamed al-Alagy odgovorio je:

– Sa mnom nitko s hrvatske strane nije kontaktirao. Možda su kontaktirali s Ministarstvom vanjskih poslova, ali nemam o tome informacija i ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je hrvatska vlada s nekim kontaktirala.

– Zašto ste samo Crvenom križu dopustili da posjeti uhićene hrvatske državljane i zašto ih ne možemo mi posjetiti? – upitali smo ministra al-Alagyja, na što je kratko odgovorio:

– Nitko ne može trenutačno razgovarati s njima jer su još pod istragom.

Iako je žurio na sastanak s predsjednikom Libijskog nacionalnog vijeća Mustafom Abdulom Jalilom, ipak nam je na kraju razgovora rekao da su nađeni dokumenti u kojima se dokazuje uska veza između hrvatskih, srpskih te bosanskohercegovačkih političara i da je Gadafi financirao mnoge stranke i političare s područja bivše Jugoslavije.

Znate tko su oni

– Sada istražujemo sve okolnosti vezane uz tu suradnju i financiranje, jer Gadafi sigurno nije financirao nikoga zato što mu je bio lijep. On je financirao teroriste i političke plaćenike koji su radili za njega. Neću im spominjati imena, ali vi jako dobro znate tko su bili ti političari iz Hrvatske i Srbije koji su ga branili i podržavali cijelo vrijeme dok je ubijao svoj narod. Dokumenti su na sigurnom, a mi ćemo tražiti od Međunarodnog suda da kazni sve one koje su uzeli novac od libijskog naroda i stavili ga u svoj džep. Ne brinite se, vrlo brzo otvorit ćemo Pandorinu kutiju i, vjerujte mi, mnogi će se političari nakon toga stidjeti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

Avatar dovidovic
dovidovic
13:40 13.09.2011.

Mesiću, Mesiću! Sad će nam HHD otkriti tko ti je financirao prvu kampanju. A mi mislili da su Šiptari...

OB
-obrisani-
15:20 13.09.2011.

13.09.2011. u 15:02h @rea je napisao/la: Plaćenici se bore za plaću, ne za ideje. ------------------------ Tko to zna šta im je bilo \"obećano\", ha, ha, ha.

Avatar Zag
Zag
16:04 13.09.2011.

da,da a bilo je tu i nepoznatih dioničara koji su prodali dionice