Vruća fotelja

Od 6 ravnatelja policije samo je Ostojić dočekao kraj mandata

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Ranko Ostojić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
09.02.2016., Zagreb - Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepic i glavni ravnatelj policije Vlado Dominic ispratili su policijske sluzbenike na ispomoc u Makedoniju, a gdje ce obavljati registraciju izbjeglica. Photo:
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
15.06.2011. Visoka, Zagreb - U drzavnoj rezidenciji u Visokoj ulici odrzan je sastanak Vijeca za nacionalnu sigurnost. Oliver Grbic Photo: Boris Scitar/PIXSELL
07.04.2016.
u 17:34
Ravnateljstvo policije osnovano je 2000., a politika se u pravilu uvijek miješala u postavljanje prvog policijskog operativca
Pogledaj originalni članak

Politički uhljeb ili depolitizirani stručnjak? Fame su to koje u pravilnim razmacima već 16 godina prate prvog policijskog operativca, tko god on bio. A prvi policijski operativac je po logici stvari glavni ravnatelj policije, koji je nekada imenovan na mandat od četiri godine, dok mu sada mandat traje pet godina. Funkcija mu je specifična jer ga imenuje Vlada na prijedlog ministra policije, a svaka smjena vlasti do sada je neizbježno označavala i početak bitke za to prestižno mjesto. Prestižno zato što politika očito smatra da onaj tko ravna policijom u svojim rukama ima poluge moći i poluge represivnog aparata, koji se onda, vrlo prikladno, može koristiti u različitim političkim razračunavanjima. A iza tih i takvih razračunavanja u pravilu ostanu ozbiljne optužbe izrečene iz usta političara, za koje ti političari, koji javnost bombardiraju navodima o korumpiranom policijskom vrhu, za tako ozbiljne optužbe, ne nude nikakve dokaze.

Drukčije nije bilo ni ovaj put jer je Tomislav Karamarko danima govorio o korumpiranom vrhu ravnateljstva policije ne nudeći za te ozbiljne optužbe nijedan dokaz. Karamarko je pokušavao natjerati ministra Vlahu Orepića da smijeni glavnog ravnatelja policije Vladu Dominića. Orepić nije smijenio Dominića, već je ovaj ponudio ostavku nakon sramotne provale u središte zagrebačke kriminalističke policije, postavši tako peti u nizu ravnatelja policije koji nije dočekao kraj svog mandata.

Dominić je na funkciji glavnog ravnatelja policije bio od 2012., a na toj funkciji je naslijedio također smijenjenog Olivera Grbića (2009.-2012). Osim Grbića, prije isteka mandata smijenjeni su i Vladimir Faber (2008.-2009.), Marijan Benko (2005.-2008.) te Ivica Franić (2004.-2005.).

Jedini ravnatelj policije koji je dočekao kraj svoga mandata je Ranko Ostojić, koji je kao prvi ravnatelj policije tu funkciju obnašao od 2001. do 2004. Ravnateljstvo je osnovano 2000., a u njegovu osnivanju Ostojić je i sudjelovao. A kako izgleda kada politika imenuje prvog policijskog operativca, svjedoči primjer Grbića, koji je taj posao dobio na ručku s Robertom Ježićem i Ivom Sanaderom.

>> Tko je novi privremeni ravnatelj policije?

>> Velika krađa otkriva sve više rupa u sigurnosnom sustavu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

FA
Fake
18:22 07.04.2016.

....a da nije odgovorio tko je nacrtao svastiku.

DU
Deleted user
18:34 07.04.2016.

Sada se vidi i zašto je Ranko(vić) dočekao kraj mandata. Dijelom i zato što je od policije učinio bankomat. Tko je imao "kartice" za dizanje gotovine ne treba uopće sumnjati.

BI
bijeliptic
18:13 07.04.2016.

imao je pored policije - svoju vojsku milicije i sad su tu- 2450 mileka za posebne poslove tipa priće o branitelju pajčiću danas pokojniku--saša sabadoš u petrovim postrojbama--ubica branitelja pajčića ili uzrok smrti mladog branitelja hrvatske--još je slobodan-