OSOBA TJEDNA

Igor Rađenović: Bandićev direktor koji je previše znao i - htio

Foto: Ilustracija: Tonči Zonjić
Igor Rađenović: Bandićev direktor koji je previše znao i - htio
23.05.2008.
u 18:22
Pogledaj originalni članak

Gazda Zagreba poslao ga je da promijeni “stil rada” u gradskoj tvrtki kojom je donedavno šefovao ujak gazdine supruge. A nakupilo se tamo koječega. Od odabira kooperanata, plaćanja milijunskih iznosa tvrtkama s kojima nisu postojali nikakvi ugovori, muljanja s dobavljačima šljunka, betona...

I sve to novcem poreznih obveznika. Onih koji plaćajući najveći prirez u državi izdašno pune gradski proračun. Operativac se nije samo uhvatio u koštac s “mijenjanjem stila” nego je, kako je sam rekao, počeo surađivati i s USKOK-om. Preko noći postao je prva vijest svih medija. Jer, dvojica batinaša pretukla su ga bejzbolskom palicom po glavi. Raščišćavajući mutne poslove očito je mnogima stao na žulj. Gazda je gradonačelnik Milan Bandić, operativac Igor Rađenović.

A mjesto radnje – Zagrebačke ceste. I dok se u bolničkoj sobi oporavljao od udarca, Rađenović je novinarima povjerio kako nije ni slutio, kada ga je Bandić pozvao u Ceste, da će zateći toliko “netransparentnosti”. Život mu se, rekao je, otkad je direktor te Holdingove podružnice, pretvorio u pakao. U osam mjeseci smršavio je 12 kilograma. Sada dvoji hoće li se uopće vratiti u Zagrebačke ceste.

Što je točno Rađenović u Cestama otkrio, a posebice koga je sve zatekao s prstima u pekmezu, javnosti je zasad nepoznato. Hoće li nakon svega uslijediti kaznene prijave protiv konkretnih osoba? Ili će nakon svega ostati samo ožiljak rane zašivene sa šest šavova na Rađenovićevoj glavi?

Je li se gradonačelnik Milan Bandić uopće nadao, kada je Rađenovića, bivšeg tajnika ureda premijera Ivice Račana, poslao u Zagrebačke ceste, da će se ovaj tako revno uhvatiti posla? Je li sve trebalo ostati samo na promjeni “stila rada”?

Mnoga su pitanja ostala otvorena. Rađenović nam je bio povjerio kako bi najradije sve što zna izbacio iz sebe, jer bi mu tada bilo lakše, ali ne može dok traje istraga. Hoće li USKOK-ovi istražitelji u hrpi ugovora s trideset tvrtki koje posluju s Cestama pronaći čvrste dokaze koji će iza rešetaka pospremiti one koji su se bogatili na mutnim poslovima?

U svakom slučaju, i gradonačelnik Milan Bandić i šef Holdinga Slobodan Ljubičić tvrde da je Rađenović imao i ima njihovu apsolutnu podršku. Napad na njega protumačili su kao dokaz da šefovi u Holdingu dobro rade svoj posao. Pritom su izbjegli komentirati malverzacije u Zagrebačkim cestama jer “policija te indicije tek treba istražiti”. Palica u glavu Rađenovića više je od indicije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr