Darivanje beba

Iako najbogatiji, Grad Bjelovar iz proračuna daje manje od ostalih za novorođenčad

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Iako najbogatiji, Grad Bjelovar iz proračuna daje manje od ostalih za novorođenčad
02.01.2014.
u 22:57
Unatoč tomu što je najsiromašnije u županiji za novorođenu djecu najviše izdvaja Grubišno Polje.
Pogledaj originalni članak

Djevojčica Ema Navijalić dugačka 52 centimetra i teška 3500 grama prva je beba rođena u 2014. godini u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U rodilištu bjelovarske Opće bolnice 28-godišnja majka Mirjana iz bjelovarskog naselja Galovca bez poteškoća ju je na svijet donijela jučer u 7,20 sati. Dok će zacijelo sa statusom prve novorođene bebe u županiji dobiti mnoge poklone, malena Galovčanka ne može računati na 500 kuna iz gradskoga proračuna, koje se dodjeljuju novorođenoj djeci. Naime, poznato je da mnogi gradovi novčanim iznosima nagrađuju novorođenu djecu.

Bjelovar je tu gestu uveo 1998. godine, ali tek za treće i svako daljnje novorođeno dijete u obitelji. Lani je tako nagrađen 71 mali Bjelovarac, deset više negoli prethodne dvije godine. Ostali gradovi nagrađuju svako novorođenče. Najizdašnije je Grubišno Polje. Prvo dijete u obitelji nagrađuje s tisuću, drugo s dvije, a treće i svako daljnje s tri tisuće kuna. Lani su iz gradskoga proračuna izdvojene i među 62 djece raspodijeljene 102 000 kuna. Daruvar daje upola manje. Obitelj za prvo dijete nagrađuje s 500, za drugo s 1000, a za treće i svako slijedeće s 1500 kuna. U 2013. godini Grad je nagradio 108 novorođenčadi.

Iako skromnije i Grad Garešnica osigurava nagrade za novorođenčad.-Izdvajamo po 500 kuna za svako dijete, bez obzira bilo ono prvo, drugo, treće ili deseto u obitelji. Ove godine nagradili smo 83 novorođene djece-kažu u Gradu Garešnici. Grad Čazma 1000 kuna izdvaja za prvo i drugo dijete u obitelji, a 2000 za treće i svako sljedeće.-Delegacija Grada posjeti svaku obitelj novorođenčeta i osim novca, uruči ružu majci i butelju vina ocu. To je prigoda da se upoznamo s obitelji, vidimo probleme koje imaju i slično. Takav način dodjele financijske pomoći nije uobičajen, no građani su ga odlično prihvatili-ističu u Gradu Čazmi. U proračunu za 2014., kao i u mnogim prethodnim godinama, za tu je namjenu predviđeno 90 000. Posljednjih se godina na području toga grada rodi 70-ak djece godišnje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.