ĐURMANEC

'Zagorci su dali svoj doprinos za slobodu Hrvatske'

Foto: Ivančica Jurčević
đurmanec
Foto: Ivančica Jurčević
đurmanec
Foto: Ivančica Jurčević
đurmanec
Foto: Ivančica Jurčević
đurmanec
07.11.2013.
u 15:15
Spomen bistu Željka Pavića kao i ploču šetališta otvorili su Željkovi roditelji Katarina i Leopold Pavić
Pogledaj originalni članak

Danas je kod OŠ Đurmanec svečano otkrivena bista i šetnica u spomen na Željka Pavića, prvog poginulog branitelja," TIGRA" s područja Krapinsko zagorske županije. Željko je život izgubio u Erdutu 25. srpnja 1991. godine u 24 godini života. Spomen bistu kao i ploču šetališta otvorili su Željkovi roditelji Katarina i Leopold Pavić, a blagoslovio domaći župnik Vlado Mustač.

Predstavnicima braniteljskih udruga, Županije, Općine i okupljenim mještanima obratio se bojnik Željko Herceg, predsjednik Udruge 1. gardijske brigade "Tigrovi" Krapinsko zagorske županije.

- Danas nakon 22 godine Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ otvara šetalište viteza Željka Pavića i spomenik da bude jedno sjećanje na mladog heroja iz Zagorja koji je svoj mladi  život dao za našu mladu slobodnu državnu Hrvatsku, za koju smo se svi njegovi suborci borili. Te noći u Erdutu oko dva sata ispaljeno je nekoliko raketa VBR-a koji su poslali iz Srbije. Tada je  poginulo šest pripadnika,među kojima i Željko Pavić. Zahvaljujem svima koji su pomogli realizaciju ovog projekta. posebno ministru branitelja Fredu Matiću koji je odobrio novac za izradu biste koju je izradila  akademska kiparica Mirjana Drempetić Hanžić- Smolić, a odljev u bronci dobio u radionici ljevača Stjepana Martinca - rekao je bojnik Željko Herceg.

Pomoćnica ministra Nevenka Benić naglasila je da unatoč tomu je crta bojišnice bila daleko od Zagorja zbog istinskog domoljublja i velike hrabrosti Zagorci su dali veliki doprinos u stvaranju slobodne Hrvatske. Na svečanosti je bio i brigadni general Tomo Medved, koji je rekao da neka ova bista bude poruka mladim generacijama da se ne zaborave žrtve koje su život dale za slobodu domovine, a stariji neka se ovdje poklone. Na ovom velikom događaju za cijelu Općinu okupilo se mnogo mještana, Željkovih suboraca i rođaka. No shrvani roditelji nisu imali snage bilo što reći, osim zahvaliti svima što njihov Željko nije zaboravljen.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.