Janukovič reda osnovnoškolske gafove

I Ukrajina svoga 'Bandića' za predsjedničku trku ima

Foto: AFP
I Ukrajina svoga 'Bandića' za predsjedničku trku ima
03.02.2010.
u 13:13
Odbio je TV-sučeljavanje s Julijom Timošenko (pretpostavlja se zbog verbalne inferiornosti), ali predsjednički kandidat Viktor Janukovič i ovako muči muku s raznoraznim gafovima.
Pogledaj originalni članak

Čehova naziva „velikim ukrajinskim pjesnikom“. Stanovnike Lviva – „najboljim genocidom zemlje“. Pitanje Abhazije i Južne Osetije predlaže razmatrati „u kontekstu situacije s Crnom Gorom“ (misleći valjda na Kosovo), a navodeći svoju akademsku titulu, potpisuje se sa „proffesor“... Ovo su samo neki od gafova kakvima iz dana u dan mitraljira po javnosti Viktor Janukovič, pobjednik prvog kruga izbora u Ukrajini.

Verbalizirane "proffesorove" misli znaju odisati začudnim višeznačjem, pa iziskuju dodatna pojašnjenja.Kad je prije nekoliko dana Lvivljanima ustvrdio da su najbolji genocid, moglo se to shvatiti kao nespretnu aluziju na holokaust ili na aktualna mjesna nastojanja da se rehabilitiraju nacistički saveznici. Lviv je središte proturuski raspoloženog zapada zemlje, a rusofoni Janukovič tamo je iznimno nepopularan. Nakon provale s genocidom uskočili su njegovi savjetnici, pa se političar ipak ispravio kazavši 'najbolji genofond'...

Janukovičevi kritičari posebno ističu njegovu (ne)obrazovanost. Poznato je da je u mladosti dvaput služio zatvorsku kaznu te da mu je, kako neki vole narodski kazati, „život bio najveći učitelj“. Kasnije je radio kao električar i dopisnim putem stekao diplomu na Donjeckom politehničkom institutu, da bi u ovom desetljeću u čudnim okolnostima dogurao i do doktorske titule. Otkad se pojavio na političkim proplancima Ukrajine, povezivalo ga se s kriminalnim klanovima oko Donbasa, a zatim i s najvećim oligarsima te industrijski razvijene regije, uključujući njenog neformalnog gospodara Rinata Ahmetova.

 

Janukovič je bio režimski predsjednički kandidat 2004. godine, kada se zapad zemlje građanski mobilizirao i podržao tzv. Narančastu revoluciju. Iz tadašnje predizborne turneje po zapadu čuvenim je ostao posjet Janukoviča Ivano-Frankivsku, kada ga je po izlasku iz autobusa netko pogodio u sako svježim kokošjim jajem. Janukovič se svalio na tlo kao metkom pokošen. Užasnuti tjelohranitelji žustro su ga odnijeli do drugog vozila te se dramatično udaljili s mitinga, kao da se dogodio atentat.

 

U finale predsjedničkih izbora 7. veljače Janukovič ulazi sa 35 posto iz prvog kruga - zajedno sa znatno obrazovanijom, ali politički i pretvorbeno itekako kompromitiranom kandidatkinjom Julijom Timošenko, koja je skupila 25 posto glasova.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VL
▄▀▄▀
14:37 03.02.2010.

Nismo u Hrvatskoj izabrali Bandića pa nećemo ni ukrajinskoga Bandića podržati ako to ukrajincima nešto znači