Kolumna

I to je Brexit: Pljušte ostavke stranačkih čelnika

Foto: Reuters/PIXSELL
Nigel Farage
Foto: Reuters/PIXSELL
Nigel Farage/EU
Foto: Reuters/PIXSELL
Nigel Farage/EU
Foto: Reuters/PIXSELL
Nigel Farage
Foto: Reuters/PIXSELL
Nigel Farage/EU
05.07.2016.
u 09:00
Odlučila manjina: 17 milijuna Britanaca glasalo za Brexit. Pravo glasa ima 46 milijuna
Pogledaj originalni članak

Tri ostavke i jedna još neprovedena rezultat su Brexita. Najveće je iznenađenje jučerašnja ostavka čelnika nezavisnih Nigela Faragea na položaj čelnika stranke United Kingdom Independence Party (UKIP), dakle „pobjednika“ referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Odmah nakon objavljivanja rezultata Brexita ostavku je najavio premijer i čelnik Konzervativne stranke David Cameron zato što nije uspio nagovoriti Britance da glasuju za ostanak u EU. Držalo se da će na čelo konzervativaca i britanske vlade doći bivši londonski gradonačelnik Boris Johnson, koji je zagovarao „neovisnost“ Ujedinjenog Kraljevstva, ali je odustao od utrke za Downing street 10. Dakle i dvojica najžešćih zagovornika Brexita silaze s političke pozornice premda je njihova opcija dobila najviše glasova. Četvrti čovjek od kojega se traži ostavka, ali je odbija dati, čelnik je laburista Jeremy Corbyn. Radnička stranka kojoj je na čelu optužuje ga da nije snažno zastupao ostanak Velike Britanije u EU i izglasovala mu je nepovjerenje sa 172 prema 40 glasova.

Zapravo, gleda li se na osnovi ukupnog broja britanskih birača, računajući i one koji nisu izašli na izbore, onda je o većini odlučila manjina, odnosno 17 milijuna Britanaca glasovalo je za napuštanje EU, a pravo glasovanja ima 46,5 milijuna. Dakako, u demokraciji odlučuju oni koji izađu na izbore, a oni koji ne vole ispunjavati svoju građansku dužnost izbor prepuštaju drugima. Tako je u Velikoj Britaniji manjina odlučila za većinu. No, zanimljivo je da su i mnogi od 17 milijuna onih koji su s ponosom izglasali Brexit sada manje ponosni na svoje biračke listiće.

Farage, glavni kuhar ove kaše, sada odlazi iz politike jer “želi imati privatni život”, ali ostaje zastupnik u Europskom parlamentu. No to nije prvi put da podnosi ostavku. To je učinio i 2015. godine, ali onda ju je povukao.

„Šalu“ s Brexitom najviše će platiti Britanci, ali može biti i dobra škola za sve one koji su mislili ići stopama Faragea. 

>>Lider britanskog izlaska iz Europske unije upravo podnio ostavku u svojoj stranci!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.