Kninski predstavnici Srba poslušali preporuku srbijanskog predsjednika Borisa Tadića

I Srbi će sudjelovati u proslavi Oluje!

Foto: import
I Srbi će sudjelovati u proslavi Oluje!
21.07.2006.
u 10:31
Pogledaj originalni članak

Hrvatski građani srpske nacionalnosti u Kninu sudjelovat će u obilježavanju 11. obljetnice oslobodilačke akcije Oluja, a članovi Gradskog poglavarstva Knina iz redova SDSS-a uključeni su i u Organizacijski odbor proslave. Iako je Ratko Gajica, zastupnik SDSS-a u Saboru, proteklih godina sudjelovao uime te stranke u nekim obilježavanjima Oluje, ta odluka vijećnika SDSS-a u Kninu ipak je na neki način veliki obrat. Tako promijenjen stav građana srpske nacionalnosti valja gledati u svjetlu najnovijih preporuka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, koji im je za boravka u Kninu nedvosmisleno poručio da su građani Republike Hrvatske te da moraju poštovati i institucije i blagdane države čiji su građani. Naravno, ta Tadićeva izjava također predstavlja evoluciju u odnosu na njegov prijašnji stav jer ne tako davno Tadić je Oluju nazivao zločinačkom akcijom u kojoj su Srbi raseljavani i ubijani.

Spomen na žrtve
Kako bilo, politički predstavnici Srba u Kninu ističu da je Oluja bila akcija u kojoj je reintegriran hrvatski okupirani teritorij, ali također dodaju da je u Oluji ubijen i veći broj staraca i ostalih civila srpske nacionalnosti te najavljuju da će obilježiti spomen i na te žrtve.
Tajnica Gradskog poglavarstva Knina Cecilija Tolo kaže da su pozivi za obilježavanje 11. obljetnice Oluje poslani svim članovima Poglavarstva i vijećnicima u Kninu pa tako i osmorici vijećnika SDSS-a. I ona naglašava da su poruke Stipe Mesića i Borisa Tadića za nedavna boravka u Kninu bile vrlo jasne kad je riječ o tome. Ističe da su pripreme za obilježavanje toga datuma u punom jeku i da su svi zaokupljeni time da sve prođe u najboljem redu.
No predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula ne haje za preporuke Borisa Tadića, a ni Stipe Mesića. Upozorava na to da se u Hrvatskoj sukobi na etničkoj osnovi događaju i 11 godina nakon Oluje. Ističe pravnu i, kako kaže, svaku drugu nesigurnost građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj.

Napredak u suživotu
– Narod koji je raseljen poslije Oluje, nakon povratka u svoje domove ne može ostvariti elementarno pravo na rad, a često ni pravo na imovinu – tvrdi Džakula. – Zašto Srbi iz zaleđa Zadra ne mogu koristiti svoje voćnjake i vinograde, nego to i dalje čine ljudi koji su dobili na korištenje njihovu imovinu – pita Džakula.
Gradonačelnica Knina Josipa Rimac, upravo suprotno, u najavi sudjelovanja i predstavnika Srba u obilježavanju Oluje vidi napredak suživota u tom gradu. – Tim se činom jasno pokazuje da je Knin spreman za suživot. Stoga kao gradonačelnica pozdravljam postupak političkih predstavnika Srba u Kninu, jer važno je da i oni sudjeluju u takvim manifestacijama – kaže Josipa Rimac dodajući da su to mogli učiniti i prije.
S njom se djelomice slaže i Ognjen Biserko, predsjednik SDSS-a u Kninu. – Sudjelovat ćemo u obilježavanju Oluje i poštujemo taj datum kad je Hrvatska vojska izvojevala pobjedu i oslobodila okupirani teritorij Republike Hrvatske – kaže Biserko. No odmah dodaje da će Srbi u Kninu i okolici posjetiti grobove svojih sunarodnjaka koji su ubijeni u Oluji.

Pupovac čeka poziv
– Organizirat ćemo i molitve u pravoslavnim bogomoljama – objašnjava Biserko, koji predsjeda i klubom od osam SDSS-ovih vijećnika, od njih ukupno 17 u Gradskom vijeću Knina.
Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac o svom mogućem sudjelovanju u obilježavanju 11. obljetnice Oluje nije mogao reći ništa podrobnije jer, kako kaže, još nije dobio nikakav poziv. – Kada dobijem službeni poziv, o tome ću moći dati odgovor – kaže. No dodaje da su Srbi u Hrvatskoj i dosad sudjelovali u nekim obilježavanjima drugih obljetnica, pa tako i Oluje, ističući da je u tim manifestacijama uime stranke sudjelovao Ratko Gajica, zastupnik te stranke s kninskog područja.


Ognjen Biserko

Predsjednik gradske organizacije SDSS-a Knina i kluba vijećnika SDSS-a u gradskom vijeću, Ognjen Biserko, tvrdi da će politički predstavnici Srba sudjelovati u obilježavanju 11. obljetnice Oluje, kako kaže, akcije u kojoj je Hrvatska vojska odnijela pobjedu i reintegrirala okupirana područja. No obilježit će parastosima u hramovima i smrt svojih sunarodnjaka u Oluji.


Josipa Rimac

Odluka vijećnika SDSS-a da sudjeluju u obilježavanju Oluje u suglasju je s preporukama predsjednika Mesića i srbijanskoga predsjednika Tadića za nedavna posjeta Kninu, kada je rečeno da građani srpske nacionalnosti trebaju poštovati praznike i blagdane države koja im je domovina i u kojoj žive, rekla je kninska gradonačelnica Josipa Rimac.


Milan Đukić

Predsjednik SNS-a Milan Đukić tvrdi da bi sudjelovao u obilježavanju obljetnice Oluje kad bi bio upoznat s protokolom obilježavanja, ali dodaje da se protivi lažnom predstavljanju dostignutog stupnja tolerancije i građanskih prava u Hrvatskoj. Pitanje tolerancije i uspostave građanskog društva temelj je razvoja Hrvatske, a ne lažna pomirba, tvrdi Đukić.

Pogledajte na vecernji.hr