NAGLASAK

I notorni zločinci imaju prava

Foto: Boris Ščitar/Večernji list
I notorni zločinci imaju prava
14.05.2015.
u 11:23
Sud u Beogradu Dražu Mihailovića može rehabilitirati ako iz podnesenih dokaza proizlazi da je bio osuđen "iz političkih ili ideoloških razloga"
Pogledaj originalni članak

Viši sud u Beogradu, isti koji odlučuje o Draži Mihailoviću, na temelju istog srbijanskog zakona o rehabilitaciji iz 2006. godine koji ima samo devet članaka (2011. bitno popravljen), lani je utvrdio: "Olga Hebrang osuđena je u montiranom, ideološkom i političkom procesu zbog toga što je bila supruga Andrije Hebranga".

S njim je uhićena pod, kako je utvrđeno, lažnom optužbom da je surađivao s ustašama... Osuda Olge Hebrang, koja joj nije bila uručena niti je imala pravo na žalbu, poništena je u Beogradu kao i sve posljedice osude. I Andrija Hebrang je sudski rehabilitiran, dok je u Hrvatskom saboru 1992. bio i politički rehabilitiran. Sud u Beogradu Dražu Mihailovića može rehabilitirati ako iz podnesenih dokaza proizlazi da je bio osuđen "iz političkih ili ideoloških razloga".

Mihailoviću je suđenje trajalo 35 dana te je smrtna kazna izvršena četiri mjeseca i pet dana od uhićenja. I notorni zločinac ima prava pa i na formalnu sudsku rehabilitaciju.

>>Predsjednik Josipović: Draža Mihailović je ratni zločinac

 >>Dok RH zaboravlja ratne heroje, Srbija amnestira i četnike iz II. svjetskog rata

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MX
MXLCLGTG
13:25 14.05.2015.

Pa i oni pobijeni u Bleiburgu su imali pravo na sudjenje ali ga nisu imali pobijeni su u ime naroda iako ih nas premijer ne priznaje jer za njega su to neke druge zrtve.

DU
Deleted user
09:41 15.05.2015.

Svatko ima pravo na pošteno suđenje. Nijemci su za počinjene zločine u pet najvećih koncentracionih logora osudili 150 njemačkih ljudi na smrtnu kaznu, a one crvene nespodobe su bez suda ubile desetine tisuća vojnika i civila.