Odbor za obrazovanje sastavlja amandmane na Zakon o udžbenicima

I HDZ i SDP kritizirali Primorčev zakon

03.12.2008.
u 15:39
Pogledaj originalni članak

Zakon o udžbenicima, koji je Vlada prošli tjedan uputila u proceduru, doživio je mnoštvo kritika na sjednici Odbora za obrazovanje, a podjednako su mu zamjerke pronalazili vladajući i oporba te vanjski stručnjaci. HDZ-ova Ivanka Roksandić zamjerila je što se posao nabave želi prebaciti na leđa ravnatelja srednjih škola. Predložila je da škole samo naručuju udžbenike, a da sam postupak nabave i dalje provodi Agencija za odgoj i obrazovanje.

Esdepeovka Marija Lugarić smatra da bi trebalo ukinuti odredbu o nepotrošenom novcu za udžbenike, koji ravnatelji mogu iskoristiti za nabavu drugih didaktičkih sredstava. Kaže kako bi zbog te odredbe ravnatelji mogli pritiskati nastavnike da biraju jeftinije udžbenike, kako bi im više novca ostalo za nabavu drugih didaktičkih sredstava, a također smatra da ta odredba otvara mogućnost za korupciju. Najoštrija je u kritici ideje besplatnih udžbenika bila ravnateljica VII. gimnazije i bivša ministrica prosvjete Ljilja Vokić.

- Uvođenje besplatnih udžbenika u srednje škole nije povećalo broj upisa u te škole. Treba organizirati besplatne učeničke domove i prijevoz te otvoriti škole. Ne možete dijeliti besplatne udžbenike kao pijani milijarderi, a da nemate škole - rekla je Lj. Vokić i dodala kako se i osobno uvjerila u to da mnogi učenici uopće ne nose udžbenike u školu te da ih ni neki profesori ne koriste na nastavi.

Dodala je i kako predviđenih po 400 milijuna kuna godišnje za besplatne udžbenike u sljedeće dvije godine znači da zakonodavac očekuje da se ni jedan udžbenik iz prve godine neće sačuvati. Posljednji "čavao u lijes" prijedlogu zakona zabio je Ante Bežen, predsjednik Udruge autora udžbenika. On tvrdi da je kvaliteta udžbenika u opadanju zato što ne postoje nikakvi uvjeti za autore pa se tim poslom može baviti svatko.

- Neki izdavači namjerno uključuju manje poznate autore da bi im platili manje, a isključuju neke sveučilišne profesore - rekao je Bežen i dodao kako je plagiranje u Hrvatskoj općeprihvaćena pojava te da se "krade" i od domaćih i od inozemnih autora.

Sve te probleme koji ruše kvalitetu udžbenika, naglašava Bežen, prijedlog zakona uopće ne dotiče, a kamoli da ih rješava.

Na kraju je dogovoreno da radna skupina odbora sastavi prijedlog amandmana kojim će se odbaciti prijedlog da škole provode javne nabave i izbrisati se odredba o korištenju viška novca od nabave udžbenika. Također će se promijeniti odredba prema kojoj je ministarstvo znanosti predlagalo ograničenje jednog udžbenika po nakladniku pa će tako nakladnici moći imati po više udžbenika u uporabi, ako zadovolje stručne kriterije.

(V. Mo.)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr