NOVI PRAVILNIK

Samo oni koji su se koronavirusom zarazili na poslu dobit će punu plaću

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
VL
Autor
Romana Kovačević
19.03.2020.
u 12:09
Također, Upravno vijeće HZZO-a je bolnicama za ožujak dodijelilo dodatnih 400 milijuna kuna zbog novonastale epidemiološke situacije.
Pogledaj originalni članak

Oboljeli od koronavirusa ostvarit će sva prava kao u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti, odlučilo je na izvanrednoj sjednici Upravno vijeće HZZO-a donijevši novi Pravilnik o izmjenama Pravilnika o pravima uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti. 

To znači da će osobe kojima je utvrđen COVID-19 za vrijeme bolovanja zbog te bolesti primati punu plaću. To se ne odnosi na osobe u samoizolaciji. 

Novim Pravilnikom predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti, uvažavajući specifična obilježja zaraznih bolesti, od kojih je glavna prenosivost koja se ostvaruje ispunjenjem uvjeta međusobno povezanih u epidemiološki (tzv. Vogralikov) lanac koji čine izvor zaraze, putovi prijenosa i širenja zaraze, ulazno mjesto zaraze, količina i virulencija uzročnika te dispozicija osobe.

Foto: PIXSELL/PIXSELL
Grad Zagreb prije i nakon pojave koronavirusa
Foto: PIXSELL/PIXSELL
Grad Zagreb prije i nakon pojave koronavirusa
Foto: PIXSELL/PIXSELL
Grad Zagreb prije i nakon pojave koronavirusa

 

Novi pravilnik donesen je u skladu s mjerama Vlade Republike Hrvatske i Odlukom o proglašavanju opasnosti od epidemije zarazne bolesti COVID-19, u žurnom postupku, uz primjenu skraćenog trajanja postupka savjetovanja s javnošću zbog izvanrednih okolnosti. 

Također, Upravno vijeće HZZO-a je bolnicama za ožujak dodijelilo dodatnih 400 milijuna kuna zbog novonastale epidemiološke situacije. 

IZ HZZO-a su naknadno pojasnili da se pravo na stopostotnu plaću ne odnosi na sve oboljele od koronavirusa, već samo na one koju su se inficirali obavljajući svoje radne zadatke. 

- Svi zaposleni osiguranici HZZO-a, koji su oboljeli od koronavirusa, nemaju pravo na priznavanje profesionalne bolesti, odnosno na isplatu pune naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. U skladu sa Zakonom o listi profesionalnih bolesti profesionalnim bolestima smatraju se zarazne bolesti uzrokovane radom u djelatnostima gdje je dokazan povećan rizik zaraze - pojašnjavaju iz HZZO-a.  

Tako npr. doktori koji su se zarazili neodgovornim odlaskom na skijanje, kojeg su prešutjeli i nakon kojeg su došli na posao, neće dobiti punu plaću, ali njihovi kolege koje su zarazili hoće. 

VIDEO: Pogledajte zašto je važno ostati kod kuće

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

HA
Hanok
13:31 18.03.2020.

A otkazi u privatnom sektoru? Od danas su neki več dobili riješenje. Od 1991 do danas država je upropastila puno toga, sada uvozimo 80% stvari iz drugih zemalja...ovo če zdrmati Njemačku a Hrvatsku poslati u stečaj.

SN
snovakor
13:59 18.03.2020.

To je Pravilnik na pola ... nigdje se ne spominju oni, koji su bili u kontaktu ili dodiru s onim koji ima Corona Virus i ostat će doma i dobit 100% plaće !! Šta je s njima jer nisu s svojom voljom ostali kod kuće, nego su morali zbog tog slučaja ostati u samo izolaciji ?? I oni bi morali dobiti 100 % plaću !!

DA
davidtost2
14:25 18.03.2020.

A sto sa onima koji trebaju Ici na sezonu ili stalni sezonci