CIJEPLJENJE PROTIV COVID-19

HZJZ ažurirao najčešće odgovore: Alergija na penicilin i hranu nije prepreka

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: HZJZ će na puktu na Mihaljevcu procijepiti od 600 do 900 starijih osoba
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: HZJZ će na puktu na Mihaljevcu procijepiti od 600 do 900 starijih osoba
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: HZJZ će na puktu na Mihaljevcu procijepiti od 600 do 900 starijih osoba
08.03.2021.
u 14:20
Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovaraju na najčešća pitanja građana o cijepljenju
Pogledaj originalni članak

Stručnjaci uz HZJZ-a ažurirali su najčešća pitanja i odgovore vezane uz cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Pitanja su ažurirana prema najnovijim trendovima i najčešćim upitima građana, od kojih prenosimo neke najvažnije. Svi detaljni odgovori dostupni su ovdje.

1. KOME SE JAVITI AKO SE ŽELIM CIJEPITI PROTIV COVID-19?

Putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr ili putem besplatnog telefona 0800 0011. Osobe starije od 65 godina imat će prednost. Ako ste osoba s kroničnom bolešću, možete se prijaviti i putem ta dva kanala, ali se preporučuje da se najprije prijavite svojem izabranom liječniku.

2. JESU LI LIJEKOVI KOJE UZIMAM/ALERGIJE KOJE IMAM KONTRAINDIKACIJA ZA CIJEPLJENJE MRNA CJEPIVOM PROTIV COVID-19?

Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cijepljenje protiv COVID-19 (naravno, uz opće kontraindikacije – akutna febrilna bolest i teška nuspojava nakon primjene prethodne doze tog cjepiva). Od sastojaka cjepiva naglašava se polietilenglikol, koji pokazuje križnu preosjetljivost s polisorbatom. Drugim riječima, ako osoba nije alergična na polietilenglikol i/ ili polisorbat, može se cijepiti. Prema preporukama CDC-a, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje. Kod osoba koje su imale neposrednu alergijsku reakciju na bilo koje drugo cjepivo ili injekcijsku terapiju potreban je oprez pri primjeni cjepiva, no navedeno ne predstavlja kontraindikaciju za cijepljenje za trenutačno dostupna mRNA cjepiva. Te se osobe trebaju informirati o rizicima i koristima kako bi se donijela konačna odluka o cijepljenju. Može se razmotriti odgoda cijepljenja i/ili savjetovati se s alergologom-imunologom dok ne budu dostupne opsežnije informacije o riziku od anafilaksije. Alergijske reakcije na hranu, kućne ljubimce, otrove kukaca ili okolišne alergene ili alergije na lijekove koji se primjenjuju na usta nisu kontraindikacija ni mjera opreza za cijepljenje. Nakon cijepljenja preporučuje se sve osobe nadzirati 15 minuta, a osobe s poviješću neposredne alergijske reakcije bilo koje ozbiljnosti i osobe s anafilaksijom bilo kojeg uzroka u anamnezi 30 minuta.

VIDEO Gužva na punktu u Ksaverskoj: Najstariji i bolesni prvi dan na cijepljenje došli većinom u pratnji, satima su stajali u redu

3. MOGU LI SE CIJEPITI PROTIV SARS-CoV-2 AKO SAM TRUDNA/DOJIM?

Iskustvo s primjenom trenutačno dostupnih triju cjepiva u trudnica je ograničeno. Ispitivanja na životinjama ne upućuju na štetan učinak na trudnoću, razvoj zametka i fetusa, porođaj ili postnatalni razvoj. Zbog ograničenih spoznaja o učincima cjepiva na trudnice, primjenu cjepiva tijekom trudnoće treba razmotriti samo kad su moguće koristi veće od bilo kojih potencijalnih rizika za majku i fetus. Nije poznato izlučuje li se cjepivo u majčino mlijeko.

4. SMIJEM LI SE CIJEPITI AKO SAM IMUNOKOMPROMITIRAN (UZIMAM IMUNOSUPRESIVNU TERAPIJU, ONKOLOŠKI SAM BOLESNIK I SL.)?

Osobe s imunokompromitirajućim stanjima ili koje uzimaju imunosupresivne lijekove mogu biti u povećanom riziku od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 i njezinih komplikacija zbog čega se preporučuje cijepljenje ako nemaju kontraindikaciju za cijepljenje. No važno je istaknuti da postoji mogućnost smanjenog imunološkog odgovora, tj. mogućnost da će učinkovitost cjepiva biti niža. O optimalnom vremenu cijepljenja savjetujte se sa svojim liječnikom, odnosno specijalistom.

5. KOJA JE VRSTA CJEPIVA NAJBOLJA ZA MENE I MOGU LI BIRATI VRSTU CJEPIVA?

Za cjepiva koja se trenutačno koriste u RH ne postoje preporuke na temelju kojih se u određenim situacijama daje prednost jednoj vrsti cjepiva. Zbog ograničenih količina cjepiva trenutačno nije moguće birati vrstu cjepiva.

6. POSTOJE LI RIZICI CIJEPLJENJA AKO IMAM ALERGIJU NA PENICILIN?

Prethodna alergija na penicilin nije kontraindikacija za cijepljenje. Može biti potrebna dodatna mjera opreza, što ćete utvrditi s liječnikom s kojim ćete detaljnije porazgovarati o alergijskoj reakciji.

7. PREPORUČUJE LI SE MENI S OBZIROM NA DOB (70) I KRONIČNU PLUĆNU BOLEST NEKO ODREĐENO CJEPIVO?

Za cjepiva koja se trenutačno koriste u RH ne postoje preporuke na temelju kojih se daje prednost jednoj vrsti cjepiva nad drugom.

8. ŠTO MORATE NAGLASITI PRIJE CIJEPLJENJA?

Potrebno je ukazati na prijašnje teške alergijske reakcije ili tešku akutnu bolest/infekciju s visokom tjelesnom temperaturom. Liječnik će prema tome zaključiti smijete li se cijepiti trenutačno dostupnim cjepivom ili je cijepljenje potrebno odgoditi.

9. KOLIKO DUGO NAKON CIJEPLJENJA SMIJEM PRIMITI NEKO DRUGO CJEPIVO?

Ostala cijepljenja trebaju se primiti u razmaku od minimalno 14 dana prije ili nakon cijepljenja protiv COVID-19 u slučaju korištenja mRNA cjepiva. Taj se vremenski interval smatra mjerom opreza. U slučaju AstraZenecina cjepiva taj je razmak sedam dana.

VIDEO Šostar: Zagreb bismo mogli procijepiti za dva i pol do tri mjeseca!

 

10. POSTOJE LI RAZLIKE U DJELOTVORNOSTI CJEPIVA?

U kliničkim studijama pokazala se različita djelotvornost cjepiva različitih proizvođača. Međutim, sva cjepiva koja su trenutačno registrirana u RH pružaju potpunu zaštitu od teških oblika koji zahtijevaju hospitalizaciju. Drugim riječima, za sva registrirana cjepiva vrijedi da nitko od cijepljenih ispitanika nije bio hospitaliziran zbog COVID-19.

11. AKO SAM SE CIJEPIO, MORAM LI I DALJE NOSITI MASKU, ODRŽAVATI DISTANCU...?

S obzirom na trenutačno ograničene informacije o tome u kojoj mjeri cjepivo utječe na samo širenje virusa te koliko dugo traje zaštita stvorena nakon cijepljenja, cijepljene osobe trebale bi se pridržavati svih trenutačnih preporuka kako bi zaštitile sebe i druge (maska, razmak itd.).

12. MOGU LI SLOBODNO PRELAZITI DRŽAVNE GRANICE NAKON CIJEPLJENJA?

Ne. Postupak s osobama koje su cijepljene pri prelasku granice isti je kao i s osobama koje još nisu cijepljene. Ovo vrijedi za ulazak u RH. Neke zemlje oslobađaju cijepljene osobe od karantene i PCR testiranja. Na stranicama MVEP-a mogu se vidjeti informacije za druge zemlje.

13. SMIJU LI SE NA DAN CIJEPLJENJA KORISTITI I LIJEKOVI KOJE INAČE UZIMAM?

Smiju i trebaju: cijepljenje ne utječe na uzimanje redovite terapije.

14. MOŽE LI CJEPIVO UZROKOVATI COVID-19?

Nijedno od odobrenih cjepiva ne sadrži živi virus koji može uzrokovati COVID-19. U pravilu je za razvoj imuniteta potrebno nekoliko tjedana nakon cijepljenja. To znači da je moguće da osoba bude izložena virusu SARS-CoV-2 i njime se zarazi neposredno prije ili neposredno nakon cijepljenja (prije razvoja imuniteta) i razvije simptome bolesti. Mogućnost za to postoji jer imunološki sustav nije imao dovoljno vremena za stvaranje odgovarajućeg zaštitnog odgovora na cjepivo.

15. TRAJE LI DULJE CJEPIVO ILI STEČENI IMUNITET?

Točno trajanje imunosti nakon preboljenja ili nakon cijepljenja tek će se utvrditi. Bolest se pojavila prije godinu dana i trenutačno se ne može znati točno trajanje imunosti.

16. KOJE SU NUSPOJAVE NA CJEPIVO PFIZER/ BiONTECH?

Vrlo česte nuspojave mogu se pojaviti u više od jedne na 10 osoba: bol, oticanje na mjestu uboda, umor, glavobolja, bol u mišićima, bol u zglobovima, zimica, vrućica. Na listi do sada poznatih čestih nuspojava su crvenilo na mjestu uboda i mučnina.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

EN
Encore
14:40 08.03.2021.

1. KOME SE JAVITI AKO SE ŽELIM CIJEPITI PROTIV COVID-19? Putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr ili putem besplatnog telefona 0800 0011. Osobe starije od 65 godina imat će prednost. Ako ste osoba s kroničnom bolešću, možete se prijaviti i putem ta dva kanala, ali se preporučuje da se najprije prijavite svojem izabranom liječniku. Nakon ove upute, samo jedno pitanje: Prvo prijava na cijepise.zdravlje.hr...ili na besplatan telefon...ili na oba kanala..al vrh je..PREPORUKA da se, nakon prve tri mogućnosti NAJPRIJE javite svojem izabranom liječniku...Jel ima tamo netko normalan u HZZJ? Pitam za prijatelja..