TRAŽE 100 TISUĆA KUNA

HTZ tuži poznatog Britanca zbog natpisa "Croatia full of uhljebs"

Foto: Facebook
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Kristjan Staničić
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Nikolina Brnjac dala je izjavu medijima prije početka sjednice Vlade
Foto: HTZ
Foto: Facebook
14.04.2021.
u 09:25
"Meni je i dalje prilično nejasno zbog čega su podnesene i tko im je takvo nešto savjetovao”, rekla je odvjetnica Vanja Jurić
Pogledaj originalni članak

Hrvatska turistička zajednica, organizacija koja ubire stotine milijuna kuna turističkog nameta obrušila se na jednog blogera volonterskog promotora hrvatskog turizma, Engleza s hrvatskom adresom Paula Bradburya. Od njega sudskim putem žele utjerati 100 tisuća kuna odštete zbog jedne šale u kojoj se HTZ uopće ne spominje i zbog kritika na račun HTZ-a koje je rekao u jednom intervjuu, javlja RTL

Doduše Bradbury i inače ne štedi HTZ koju naziva Kraljevstvom slučajnog turizma jer tvrdi da bi isti broj gostiju u Hrvatsku došao i da se Turistička zajednica ukine.

Međutim, tužiti blogera zbog kritike i šale je toliko bizarno da je morala reagirati čak i ministrica Nikolina Brnjac koja je od direktora HTZ-a Kristjana Staničiča tražila objašnjenje takve ludosti. 

Paul Bradbury

Foto: Facebook

Paul David Raymond Bradbury, rodom iz Manchestera u Hrvatskoj živi već 18 godina. Vodi turistički portal na engleskom jeziku Total Croatia News. I pritom je totalno izludio Hrvatsku turističku zajednicu koja ga tuži i traži 100 tisuća kuna odštete. Sve zbog satiričnog memea - Croatia full of uhljebs, ali i kritika koje je na njihov račun iznio za portal Index.

Paul, osnivač i urednik portala Total Croatia News komentira to ovako:

"Uspio sam 52 godine bez tužbe i sad se osjećam 100% Hrvatom, tako da hvala. Zapravo sam jako sretan".

Turistička zajednica tužila ga je jer je lani napisao kolumnu u kojoj kaže da se Hrvatska hvali da je korona free a turisti o tome nemaju pojma jer se objavljuju krive informacije. Nisu ga tužili jer ih je svojedobno nazvao Kraljevstvom slučajnog turizma, kao ni zato jer tvrdi da bi isti broj gostiju u Hrvatsku došao i da se Turistička zajednica jednostavno ukine. Pisao je o tome da imamo 319 turističkih zajednica, ali na mailove turista nitko ne odgovara.

"Jako puno turističkih tema je za domaću publiku. Ono što ljudi vide izvan Hrvatske, o čemu nitko ovdje ne izvještava, nešto je posve drukčije. Zato što imam drukčiju perspektivu kao stranac i vidim kako se izvještava i kako to izgleda vani. Velika je razlika i kad to istaknem onda sam ja problem", rekao je.

Kristjan Staničić 

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Kristjan Staničić

Njegova odvjetnica smatra da su tužbe i u pravnom i u činjeničnom smislu u potpunosti neosnovane.

Njegova odvjetnica Vanja Jurić je rekla: "Mislim da ćemo to bez većih problema dokazati u postupku. Oba slučaja radi se o informacijama koje su zapravo potpuno benigne koje nisu objekto podobne nekome nanijeti štetu. Meni je i poprilično nejasno radi čega su podnesene i tko ih je takvo nešto savjetovao".

A upravo se ova odvjetnica bavi, kako kaže, oružjem političara i moćnika protiv onih koji propituju njihov rad - SLAPP tužbama. Za tu vrstu tužbi je i imenovana u Stručnu skupinu Europske komisije.

"Nema iščekivanja uglavnom kakav će biti ishod postupka i hoće li biti povoljan nego je samo trajanje postupka, pokretanje postupka i podizanje velikih tužbenih zahtjeva svrha sama sebi da se izvrši negativan utjecaj na novinare ili aktiviste koji progovaraju o važnim temama", kazala je odvjetnica Jurić.

Cijeli se slučaj, čini se, ne sviđa ni Nikolini Brnjac. Ministarstvo turizma je zatražilo službeno očitovanje direktora HTZ-a Kristjana Staničića. A oni su za Direkt i odgovorili. Kažu kako su bili primorani reagirati kako bi zaštitili svoj znak, odnosno hrvatski turistički brend Croatia Full of Life...

Nikolina Brnjac

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Nikolina Brnjac dala je izjavu medijima prije početka sjednice Vlade

"...koji je g. Paul Bradbury sarkastično izmijenio u „Croatia Full of uhljebs“. Time je neovlašteno zloupotrijebio službeno zaštićeni znak hrvatskog turizma protivno propisima o intelektualnom vlasništvu te je izrazito grubo i teško povrijedio pravo na ugled i dobar glas", pisala je HTZ o tužbama.

Već su ranije zbog njegovih tekstova pisali demantije, ali su i surađivali - između 2016. do 2019.

"Hrvatska turistička zajednica ostvaruje uspješnu suradnju s brojnim inozemnim novinarima, blogerima i influencerima, među kojima je dugo godina bio i g. Bradbury te želimo vjerovati kako odbijeni komercijalni projekti i poslovne suradnje koje je Hrvatskoj turističkoj zajednici ponudio nisu razlog za njegov negativan odnos spram HTZ-a".

Foto: HTZ

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

OC
OCB
10:12 14.04.2021.

Čovjek je u pravu. Kako HTZ misli dobiti spor, kad je čovjek rekao istinu. Istina nije blaćenje i kleveta.

IP
info_punkt
12:51 14.04.2021.

hahaha, uhljebi su se odmah prepoznali i reagirali

Avatar Bujna Plavuša
Bujna Plavuša
10:39 14.04.2021.

Hahahaha, Croatia Full of uhljebs, dobar 😂🤣