Vrijedan pronalazak

Htio vodu, a pronašao je kosti!

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Kosti
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Kosti1
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Kosti2
14.05.2012.
u 11:55
Denis Barušić, 150 metara od srednjovjekovne utvrde, pronašao je lubanje, školjke i keramiku
Pogledaj originalni članak

Stari grad Krapina - srednjovjekovna je utvrda koja je još uvijek neotkriveno zagorsko kulturno blago. Na lokalitetu je zadnjih desetak godina provedeno nekoliko arheoloških istraživanja, a nedavno su pronađeni novi predmeti i to na privatnom vlasništvu obitelji Barušić. Mladi Denis Barušić, inače zaljubljenik u arheologiju, želio je pronaći izvor vode za vrt i voćnjak na tzv. Vukšićevom brijegu udaljenom 150 metara od utvrde. Zamolio je susjeda, inače ing. rudarstva koji se bavi ispitivanjem podzemnih izvora, da s rašljama malo prođe kroz imanje, pa možda negdje potekne i voda.

 Podzemni izvor

 - Susjed je otkrio podzemni izvor i rekao mi gdje da kopam Tako sam počeo, ali već na pola metara dubine naišao sam na predmete koji su me odmah zainteresirali, poput drška vrča, za kojeg su konzervatori rekli da je jedinstveni te posude od srednjovjekovne keramike. Najviše me fascinirao pješčani kamen kojeg sam kopajući presjekao na dva djela i na njemu ugledao školjku i lubanje nepoznatih životinja. S obzirom da je ovdje nekad bilo Panonsko more, moguće je da se radi o životinjama iz porodice dinosaura. Mislim to zato što veterinar Franjo Gregurović nije mogao otkriti o kojim se životinjama radi - priča Denis, pokazujući i druge kosti za koje su stručnjaci rekli da su od konja. Kontaktirao sam i paleontologa Jakova Radovčića koji je za neke od pronađenih kosti utvrdio da su ljudske. Ima tu i kamenih sjekira, te niz drugih predmeta koji datiraju iz 15. stoljeća i koje su pohranili konzervatori. Novost je također da je po procjeni stručnjaka na tom području postojao sedam metara visoki bedem, a postoje još i druga dva. Sva daljnja istraživanja ovise o novcu, a počela bi početkom jeseni. Obitelj Barušić više ne smije kopati ni istraživati na svom imanju, može se samo brinuti o povrtlarskim kulturama koje su zasađene. Sve ostale parcele koje su pod zaštitom na Vukšićevu brijegu nisu obrađene.

 Kontakti s Germanima

 Inače, arheološka iskopavanja Krapine dala su veoma bogati pokretni fundus otkriven na preko 2000 četvornih metara istražene površine. Keramika, kovinske izrađevine, stakla, pećnjaci, sakralne gotičke plastike, freske, kosti životinja poslužit će kao materijalni argumenti života prapovijesnog i srednjovjekovnog prethodnika današnje Krapine. Poneki ulomci keramike upućuju i na trgovačke kontakte s germanskim krajevima.  

Privremena mjera zaštiteČim je Denis Barušić obavijestio Ministarstvo kulture, iz Konzervatorskog zavoda, odmah su na teren u Krapinu došli arheolozi, koji su za cijelo područje od 8.931 četvornih metara prostora proglasili privremenu mjeru zaštite, naglasivši da se radi o izuzetno značajnom lokalitetu, koji bi mogao dati nova saznanja o djelomično istraženom lokalitetu Starog grada. - Nove spoznaje doprinijet će ne samo boljem poznavanju srednjeg vijeka na području grada Krapine, već i boljem poznavanju nacionalne povijesti, smatraju u Konzervatorskom zavodu, te su zbog te važnosti cijelo područje Vukšićevog brijega i proglasili kulturnim dobrom.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZA
zagorec2012
10:23 17.05.2012.

prije 10 let neko zakopal kravu i sad evo arheološkog nalazišta