Najava Đurđe Adlešič

HSLS predlaže novi Zakon o umjetnoj oplodnji

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
HSLS predlaže novi Zakon o umjetnoj oplodnji
27.10.2009.
u 13:41
Iz HSLS-a su najavili pisanje novog prijedloga Zakona o umjetnoj oplodnji, a osvrnuli su se i na mogući ulazak SDP-ova Ljube Jurčića u NO Podravke.
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Uoči glasovanja o izmjenama Zakona o medicinskoj oplodnji koje je u Sabor još u rujnu uputio ministar zdravstva Darko Milinović, koalicijski partner HSLS nudi mu mogućnost da krene korak dalje i omogući ukidanje zabrane zamrzavanja zametaka. Nakon današnje sjednice Predsjedništva HSLS-a Đurđa Adlešič poručila je da je Milinović pokazao hrabrost kada je pristao popraviti zakon ubrzo nakon što je prihvaćen, ali da to nije dovoljno.

- Spremni smo pomoći ministru i napisati novi zakon - kazala je predsjednica HSLS-a. Potpredsjednik stranke Ivan Čehok objašnjava da ministar, kao i svaki čovjek, može imati svjetonazorskih problema zbog kojih mu nije prihvatljivo zamrzavanje zametaka, no, liberali tu mogu uskočiti. HSLS predlaže da se novim zakonom omogući zamrzavanje zametaka parovima koji to žele, a liječnicima, pak, koji taj postupak ne bi htjeli obavljati, da se omogući pozivanje na prigovor savjesti. Tim bi rješenjem zamrzavanje zametaka bilo tretirano jednako kao pobačaj. U Hrvatskoj je dopušten, ali liječnici koji to ne žele, ne moraju ga obavljati

- Ni Ljubo Jurčić ne bi trebao ulaziti u Nadzorni odbor Podravke, jer da nije političar ne bi se ni razmišljalo o tome da baš on stane na čelo tog tijela. Cijenim kolegu Jurčića, ali moram reći da on nije ni vrhunaravni ekonomski stručnjak, posebno ne za financije, a niti dolazi iz prehrambenog biznisa. Dakle, on bi na čelu Nadzornog odbora trebao nadzirati područje u koje nije upućen - kazao je potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok, objašnjavajući nakon današnje sjednice Predsjedništva HSLS-a što država mora mijenjati kako bi upravljanje tvrtkama u kojima je vlasnik bilo efikasnije i transparentnije.

HSLS je, podsjetila je predsjednica stranke Đurđa Adlešič, još potkraj prošlog mandata predložio zakon kojim bi se onemogućilo imenovanje državnih dužnosnika u nadzorne odbore. Iako je dobio načelnu potporu za taj prijedlog, HSLS ga nije uspio izgurati do kraja.

- Svi su nam se smijali, a sad se i na slučaju Podravke vidi koliko je bilo pogrešno okrenuti leđa toj ideji - kaže Adlešič. Osim što bi se u nadzorne odbore uveli stručnjaci, umjesto 1500 ljudi povezanih s politikom, odredbom prema kojoj bi se ukinule naknade za taj angažman uštedjelo bi se oko 30 milijuna kuna proračunskog novca.

- Da je naš prijedlog zaživio, danas ne bismo imali aferu u Podravci - kazala je Adlešič.

Čehok dodaje da je potrebno promijeniti obrazac upravljanja državnim tvrtkama, te razmisliti o tome da se u nadzorne odbore uključe i neovisne konzultantske kuće, što se pokazalo dobrim modelom u nekim tranzicijskim državama.

Ovih dana se, međutim, kažu liberali, sve svodi na pitanje hoće li zbog Podravke biti smijenjen potpredsjednik Vlade Damir Polančec ili će pak dati ostavku. Čehok kaže da, ako je istina da je netko u Vladi ili u Hrvatskom saboru znao što se događalo u Podravki, a o tome je prestao govoriti, onda mora snositi odgovornost ne samo zato što je zašutio, nego i zato što nije prijavio sumnjive poslove.

Naime, proteklih se dana učestalo spominje kako je šef HSS-a Josip Friščić u izbornoj kampanji 2007. javno govorio kako se nešto sumnjivo događa u Podravki te pitao zašto novac tvrtke nestaje na Malti. No, nedugo nakon toga o toj je temi prestao govoriti.

Liberali se nisu htjeli izjasniti kako bi glasovali u slučaju da Sabor odlučuje o SDP-ovu prijedlogu za smjenom Damira Polančeca jer, kaže Đ. Adlešič, još ne znaju tereti li potpredsjednika Vlade neko istražno tijelo. No, načelno smatraju da svatko tko je odgovoran za neki propust ili nezakonitost mora za to odgovarati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BU
bublica
18:11 27.10.2009.

Radi se o zakonu medicinski POTPOMOGNUTE OPLODNJE, tu nema ništa umjetno! Zakoni se ne bi smjeli donositi zbog svjetonazora zakonodavca!

MO
momak23
14:11 27.10.2009.

uff kakvi opasni prijedlozi hslsa i komentari...Trebalo mi je svega jedan pogled na ekran da sve pročitam..

BI
bigboii
13:55 27.10.2009.

Moćan članak, nema šta...