Pukla ljubav

HSLS izlazi iz koalicije s HDZ-om, Đurđa Adlešič ide u Sabor

Foto: 'Davor Puklavec/24sata'
HSLS izlazi iz koalicije s HDZ-om, Đurđa Adlešič ide u Sabor
07.07.2010.
u 23:30
Vlada će imati 18 članova: Jadranka Kosor neće imenovati novog potpredsjednika.
Pogledaj originalni članak

HSLS će u subotu, odlukom Središnjeg vijeća, izaći iz vladajuće koalicije. Formalno, razlog će biti izostanak socijalnog dijaloga i kozmetički ljetni rebalans državnog proračuna. U vrijeme kad popularnost vladajućih opada na očigled, izlazak liberala iz koalicije s HDZ-om uzdrmat će redove vladajućih iako straha od gubitka većine u Saboru – nema.

Hajka i na Pupovca

S aktualne 82 ruke, većina pada na sasvim dovoljnih 80, a Jadranki Kosor da nastavi vladati nužno je 77 ruku. Dakle, promijenit će se tek broj članova Vlade. Đurđa Adlešič poštovat će odluku stranke i odstupit će s mjesta potpredsjednice Vlade te se vratiti na svoje mjesto u Saboru, a premijerka na to mjesto neće imenovati novu osobu pa će umjesto 19, Vlada imati 18 članova, a umjesto pet, J. Kosor imat će četiri potpredsjednika. Uz već prazno mjesto državnog tajnika Dražena Bregleca, još će se tri HSLS-ova mjesta državnih tajnika isprazniti, a upitno je i hoće li na mjestu člana uprave Janafa ostati Ante Dodig ili će, naravno uz odštetu, i on "odletjeti" sa stranačkim kolegama.

HSS, SDSS i zastupnici manjina ostaju vjerni premijerki Jadranki Kosor iako se već godinu dana raspredaju priče da Milorad Pupovac čeka priliku da napusti vladajući tim. SDSS ostaje unatoč nimalo ugodnoj atmosferi na posljednjoj sjednici koalicije na kojoj je hajku na Pupovca, ali i šefa HSLS-a Darinka Kosora, kao remetilačke faktore u redovima vladajućih predvodio potpredsjednik Vlade Darko Milinović.

– Premijerka Jadranka Kosor može mirno spavati. HSS je partner koji je sklopio sporazum i funkcionira sukladno tom sporazumu i ni jednog trenutka zbog svojih izvornih interesa nije ugrožavao funkcioniranje Vlade i parlamenta – poručio je predsjednik HSS-a Josip Friščić.

Čehok i Korušec ostaju

Što se tiče stanja u HSLS-u, vodstvo je svjesno da će na subotnjem Središnjem vijeću biti "polemičnih tonova", ali ništa nepopravljivo ne očekuju.

Zastupnici Čehok i Korušec ostat će u stranci, odani šefu Kosoru, iako još jučer ujutro nije izgledalo tako.

– O izlasku iz koalicije u HSLS-u nije bilo razgovora niti se o tome očitovalo bilo koje stranačko tijelo – komentirao je Ivan Čehok te je ustvrdio kako su za takva pitanja mjerodavna upravo stranačka tijela, a ne predsjednik stranke.

– Takvu eventualnu odluku mora potvrditi Središnje vijeće i o toj odluci treba raspraviti demokratski na stranačkim tijelima – kazao je Čehok.

Nakon izjave novinarima, neslužbeno doznajemo, Čehok se sastao sa stranačkim šefom Kosorom te "su se sve dogovorili" tako da stranka ostaje u krugu parlamentarnih. A Antun Korušec ionako nije bitan u ovoj priči jer odlazi iz Sabora, u koji došao kao zamjenik Đurđe Adlešič.

O pregovorima s čelnicima Kukuriku koalicije u HSLS-u zasad šute. Doznaje se tek kako s tako nečime neće žuriti pa se eventualno pristupanje oporbenom savezu može očekivati na jesen. Upitan je li moguće priključenje HSLS-a Kukuriku koaliciji, predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je da nije na njemu ta odluka te da će o tome razgovarati s partnerima. Preslaganja nam trenutačno nisu tema. Mi se sada borimo za razum i srca birača – kazao je Milanović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 127

DO
dobrovoljski
13:06 08.07.2010.

Ne mogu vjerovati da će Milanović uzeti ovu ekipu u koaliciju. Ako to bude tako onda ni Čačić nije faktor kakav misli da je. Za Adlešićku a pogotovo Čehoka moraju imati dobar želudac da surađuju s njima. Taman kad sam mislio da smo ih se riješili eto opet ih netko vraća u život. Neću više glasati za Račana i Gotovca. Je... se glupani.

Avatar pupoljak
pupoljak
13:16 08.07.2010.

Jake li stranke. Kako god vjetar puhne oni se povijaju, samo da su uz vlast.

SA
satar
13:04 08.07.2010.

SDSS neće izaći iz koalicije,jer su debelo naplatili dizanje svojih ruku.Kako na državnoj tako i na lokalnoj razini(na primjer u Vukovaru).A kako stvari stoje pravi računi od srba HDZ-u tek stižu.A nažalost oni su to voljni platiti.Jadna li je ova država kada joj nacionalne interese mora spašavati V.Pusić od ovakve Vlade i ovakvog HDZ-a.