INCIDENT Policajci brutalno pretukli Ivu Petrušića i podnijeli prekršajnu prijavu protiv njega

Hrvatskog povratnika brutalno pretukli policajci

14.11.2008.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Hrvatskog povratnika u Banju Luku Ivu Petrušića brutalno je pretukao policajac Policijske postaje Centar Banja Luka, a taj događaj zabilježen je 31. listopada ove godine.

Na fotografijama koje su snimljene dan poslje toga događaja jasno se vide tragovi policijske brutalnosti na tijelu Ive Petrušića u obliku brojnih krvnih podljeva i modrica.

Legitimiranje
Po Petrušićevu iskazu, sve je počelo 31. listopada u 17.50 sati na trgu ispred Muzeja suvremene umjetnosti, gdje banjolučki umirovljenici igraju tzv. ulični šah.

Prišao mu je policajac u civilu Jovo Dragičević i zatražio dokumente radi legitimiranja, unatoč činjenici da se oni dobro poznaju.

Petrušić mu je odgovorio riječima “Što hoćeš?”, nakon čega je Dragičević počeo Petrušića udarati i vrijeđati na nacionalnoj osnovi, naočigled mnogih prisutnih.

– Pozvavši u pomoć jake policijske snage Republike Srpske Dragičević i njegovi kolege mlatili su Petrušića sve do automobila, a vrhunac policijskog batinanja uslijedio je u policijskoj stanici Centar.

Zahvaljujući fotografijama i liječničkim nalazima vidljivi su učinci policijske torture u kojoj je Petrušić žrtva koja je doživjela pravi linč – stoji u dijelu izvještaja o tome događaju. Ipak, tu nije bio kraj ove priče. Nakon premlaćivanja, protiv Petrušića je podnesena i prekršajna prijava, a kako se navodi u obrazloženju, zato “što je fizički napao Jovu Dragičevića, udarajući ga zatvorenom šakom u predjelu brade, odnosno usana, nanoseći mu vidljivu tjelesnu ozljedu u obliku rasjekotine.

Radi uspostavljanja narušenog javnog reda i mira policajac Dragičević upotrebljava silu (fizičku snagu), kojom prilikom, uslijed pružanja aktivnog otpora, obojica padaju na zemlju, pri čemu prestaje daljnji otpor prijavljenog, nakon čega je lišen slobode i priveden u službene prostorije PS Banja Luka Centar”.

Iz banjolučkog Ministarstva unutarnjih poslova danas je bilo nemoguće dobiti bilo kakvu službenu informaciju o tome događaju. Iz policijskih krugova doznali smo, pak, da je Petrušić osoba s podebljim policijskim dosjeom, ovisnik o opojnim sredstvima, koji je nekoliko puta bio u zatvoru.

Policijska prijava
Ipak, sve spomenuto ne može biti razlog za toliku policijsku brutalnost koju je pretrpio taj čovjek.

Posebnu dimenziju cijelom događaju daju tvrdnje kako su policajci Petrušića vrijeđali i na nacionalnoj osnovi, što je poruka i ostalim povratnicima, i to od ljudi koji bi ih trebali zaštititi upravo od takvih ispada.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr