ne žele golf

Hrvatske udruge ustale protiv devastacije golf-terenima

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Hrvatske udruge ustale protiv devastacije golf-terenima
09.02.2011.
u 12:18
Koalicija udruga traži zakonito produljenje rasprave o prostornom planu. Posrijedi su špekulacije nekretninama, a nema nikakve vizije održivog razvoja, ističu.
Pogledaj originalni članak

– Protivimo se igralištima za golf na Oštrici, Brištanama, Zablaću i Prukljanu. Tražimo da u novom prostornom planu županije zbog apartmanizacije i devastacije vrijednih ekoloških i arheoloških lokaliteta na spomenutim lokacijama ne budu igrališta za golf – izvijestili su iz Koalicije građanskih udruga koju zasad čine udruženja građana iz više hrvatskih gradova.

Zelena akcija, Pravo na grad, Šibenski građanski forum, Ekološka udruga Krka, Zajednica građanskih udruga Šibensko-kninske županije "Izvori" i udruga Eko-Zadar zajednički su uputili primjedbe na prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana Šibensko-kninske županije. Podsjetimo, taj je dokument izazvao žestoke otpore u javnosti zbog planiranja brojnih igrališta za golf, apartmanskih naselja, aerodroma za teretni promet u nacionalnom parku, vjetroelektrana na gotovo svakom brdu i tome slično.

– Zahtijevamo prije svega produljenje javne rasprave prema članku 88. st. 2. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, jer riječ je zapravo o novom prijedlogu prostornog plana županije. Nakon otuđenja knjige komentara javni je uvid sa 30 dana produljen za 7 dana što ne smatramo dovoljnim zakonskim rokom. Prema zakonu je potrebno prostorni plan staviti na javni uvid u trajanju od 60, a ne 30 dana - upozoravaju iz Koalicije.

Sva spomenuta područja nalaze se u područjima ekološke mreže te su kandidati za Europsku ekološku mrežu NATURA 2000, stoga je neprimjereno planirati gradnju velikih turističkih naselja i igrališta za golf u tim ekološki vrijednim područjima koja će ih nepovratno devastirati i apartmanizirati, ističu.

– Problem je ovog prostornog plana nedostatak vizije održivog razvoja županije. To se očituje najviše u planiranom povećanju smještajnih kapaciteta s postojećih 18.428 kreveta na planiranih čak 47.650 u novim naseljima. Smatramo da se radi špekulacija na tržištu nekretnina dodatno urbaniziraju neurbanizirani dijelovi i omogućava gradnja izvan naseljenih područja. Planirane smještajne kapacitete treba znatno smanjiti i fokusirati razvoj turizma u županiji na produljenje sezone, naročito kroz oblike avanturističkog turizma, izletničkog i ekološkog turizma, za koje ova županija ima izvrsne preduvjete – upozoravaju iz Koalicije udruga.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

OB
-obrisani-
15:08 09.02.2011.

Konačno se nešto budi iz dubokog sna.Koordinacija udruga za zaštitu hrvatskog priobalja diže svoj glas protiv pljačke i uništenja životnog prostora hrvatskog čovjeka koji je stoljećima odolijevao i sačuvao hrvatsku zemlju.Svi na hrvatske trgove i prostorne planove na uvid narodu.Gdje će hrvatski čovjek živjeti ako se neće širiti na hrvatskoj zemlji.NE DAJMO MAFIJAŠIMA I MASONIMA HRVATSKI JADRAN I PRIOBALJE.Ginulo se stoljećima za ovu zemlju a sada bi oni u miru dok mi spavamo i raseljavamo se ukrali nam naše. BITI ĆE NAM KAO IZRAELCIMA KOJI SU STOLJEĆIMA BILI U EGIPATSKOM ROPSTVU AKO SE MASOVNO NE DIGNEMO U ZAŠTITU SVOJE ZEMLJE.

VA
vanessa
15:20 09.02.2011.

Tako je konačno se nešta poduzima u svezi Šibenika koji je zaostao za drugim gradovima što se tiče investiranja, ali ne sada se javila šaka besposličara danguba i bitangi koji žive u prošlosti, zaista ne razumijem te udruge , sa kojim ciljem oni osporavaju pozitivne korake određenih pojedinaca koji žele kod nas uložiti i nešta izgraditi, otvoriti radna mjesta itd...Spezi svaka čest na komentaru a ti zpanzi vrati se u onu špilju iz koje si izašao i tamo i dalje glumi robinzona...

SP
Spezispezi
14:19 09.02.2011.

Neka onda te udruge ubuduće jedu kamenje i draču kad im je draža nego radna mjesta i turisti koji troše. Ovo nema nigdje, Hrvatska zarobljena u ralje birokracije i profesionalnih besposličara koji ne daju da se igdje krampom zakopa o kršu i kamenjaru da bi se ikakva investicija izvela. Dolje bando neradnička.