Kolumna

Hrvatska vrijedi 35 posto više!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Tihomir Orešković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
tihomir orešković
21.03.2016.
u 08:00
Premijer je odabran jer se smatralo da će tako osigurati premium vodstva za Hrvatsku, no sve upućuje na to da nam je cijena pala
Pogledaj originalni članak

Vodstvo nije samo riječ ili pojam o kojemu se raspravlja na poslovnim konferencijama ili piše u Harvard Business Reviewu. Deloitte je proveo istraživanje i došao do zaključka: ulagači više cijene poduzeća koje imaju snažno i stručno vodstvo. Radi se o razlici od 35%. Da, 35%! Njihovo istraživanje prikladna naziva The Leadership Premium pokazuje da su ulagači spremni platiti 15,7% više od prosjeka za dionice poduzeća s jakim vodstvom, kao i da će slična poduzeća okarakterizirana slabim vodstvom platiti čak 19,8% manje od prosjeka.

Razlika osobito dolazi do izražaja kod manjih poduzeća gdje dobro ili loše vodstvo u kratkom periodu više dolazi do izražaja. Veća poduzeća su poput supertankera pa je teže primijetiti kad skrenu s putanje, a još ih je teže vratiti na pravi put, bez obzira na kvalitetu skipera. Manja su poduzeća općenito podložnija promjenama pa kvaliteta vodstva ima daleko veći utjecaj. Zatim imamo Hrvatsku – našu državu, naša poduzeća i naše komplekse – gdje favoriziramo vođe prema poslušnosti ili vezama umjesto da razmatramo njihove sposobnosti. I sâm sam tome posvjedočio – svi članovi stranaka plješću govorima predsjednika stranaka poput majki na koncertima svoje osnovnoškolske djece, no to ne znači da njihova djeca dobro sviraju svoje instrumente. Svi znamo kako prepoznati dobroga vođu, test je jednostavan. Samo se treba zapitati: vjerujem li ovoj osobi kada govori, djeluje li kao da imaju razrađen plan, bismo li je slijedili? Zaista vam ne treba doktorat iz političkih znanosti, psihologije ili menadžmenta kako biste to razumjeli. Vodstvo nema veze s posrednicima – sve se svodi na sposobnost direktnog i smislenog povezivanja s pristašama. Rezultati Deloitteove studije osobito su bitni za Hrvatsku jer se radi o malenoj zemlji u kojoj, osim nekolicine iznimaka, stvaramo, vodimo i radimo za manja poduzeća.

Svi smo svjesni da su nam potrebne reforme, ali reforme se ne svode samo na rezanje natrulih dijelova. Reformama također moramo ugraditi kvalitetu. Premijer Orešković odabran je jer su relevantni ljudi smatrali da će tako osigurati premium vodstva za Hrvatsku, no kako sada stvari stoje, sve objektivno upućuje na to da nam je cijena pala. Ista su pitanja postavili i u Moody’su: vjerujemo li Oreškoviću i njegovu timu, smatramo li da imaju plan i trebamo li potaknuti ostale da mu iskažu povjerenje? Odgovor je bio ne, ne i ne. Drugim riječima, Orešković i njegov tim pali su na prvom pravom ispitu vodstva. Nadajmo se da se ovaj trend neće nastaviti jer nam je potrebno da ostale ispite polože.

Vjerujem da bi Orešković bio zaista dobar za Hrvatsku kad bi stavio naglasak na istinsko vodstvo – kroz svoje postupke, odabir i očekivanja od članova svojeg tima, ali i kroz svoja očekivanja vezana za Hrvatsku i hrvatska poduzeća. Da sam na njegovu mjestu, govorio bih o našem problemu s vodstvom i zagovarao revoluciju u čitavom društvu. Pokazao bih vrata netalentiranima i poslušnicima, doveo bih dinamične i nadarene. Promjena vodstva relativno je jeftina, ali bi nam mogla donijeti tih 35% dodatne vrijednosti u poduzećima i samoj zemlji, a takva bi dobit prometnula Oreškovića u heroja.

>> Orešković za Bloomberg: Monetarna politika mora biti nezavisna 

>> 'Građani bi mogli kupiti obveznica za milijardu eura'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.