Nasilje u susjedstvu

Hrvatska predlaže rješenje za BiH: 'Ukrajina pokazuje da je bolje spriječiti nego liječiti'

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Hrvatska predlaže rješenje za BiH: 'Ukrajina pokazuje da je bolje spriječiti nego liječiti'
20.02.2014.
u 20:35
– Mi smo izradili jedan prijedlog, podlogu za raspravu. To je prijedlog europskog pristupa BiH – rekla je ministrica Vesna Pusić.
Pogledaj originalni članak

Ministrica europskih i vanjskih poslova Vesna Pusić nada se da će na sljedećem sastanku Vijeće za vanjske poslove EU moći raspravljati o BiH, odnosno o prijedlogu koji je pripremila Hrvatska i koji služi kao podloga za otvaranje novog, specifičnog i bržeg europskog puta za BiH.

– BiH je također europsko pitanje i sama činjenica da gori na jednoj strani ne znači da treba dozvoliti da se problemi pojačavaju na drugoj. Baš obrnuto. Sve što je moguće učiniti da se problemi rješavaju prije nego što eskaliraju treba učiniti. Mi smo izradili jedan prijedlog, podlogu za raspravu. To je prijedlog europskog pristupa BiH. Već sam najavila kolegama i visokoj povjerenici Catherine Ashton da ćemo to prezentirati i nadam se da će to poslužiti za raspravu o odlukama ministara vanjskih poslova EU. Situacija u Ukrajini samo dodatno podvlači važnost načela "bolje je spriječiti nego liječiti" – rekla je Pusić na naše pitanje koliko eskalacija nasilja u Ukrajini odvlači pozornost Europske unije od pomaganja Bosni i Hercegovini.

Na današnjoj sjednici Vijeća odlučeno je da se uvedu sankcije protiv dužnosnika ukrajinskog režima kojima će biti zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u EU, no još nije utvrđeno koja će sve imena biti na listi.

>>BiH ima 14 vlada. Treba ih ukinuti 10 i ustrojiti državu s tri entiteta

>>'Lideri Njemačke i Francuske osobno se trebaju uključiti i reći što misle o BiH'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

MX
MXLCLGTG
21:14 20.02.2014.

Gos.Pusic dobro bi bilo kad se vi nebi mjesali pravili platformu za BiH jer od Toga nema nista samo bi produzili ovakvu situaciju u toj drzavi ili u naj manju ruku na stetu hrvata u BiH.Morate shvatiti da se u toj drzavi ne postivaju prava jednog konstutivnog naroda a o ljudskim pravima da i negovorimo,koliko je samo ta drzava na nezakoniti nacin oduzela stanarski prava i stanova o tome treba otvoreno razgovarati a ne praviti platforme za pristup u EU.Stvar se mora od pocetka i temeljno raditi a ne na preskoke.Pa ako zelite pomoci BiH to bi bilo jedno veoma vazno pitanje za pocetak,da se raspravlja u parlamentu EU.Politicari u BiH odnosno u federaciji govore kako je taj posao skoro dovrsen ,a vjerujte to stanje oko imovine je kriminal nezapamcen.

FN
Fr@njo
21:51 20.02.2014.

jedini ispravno rjesenje za tu jadnu drzavicu je podjela. Hrvatima njihovo, srbima isto, a muslimani neka se odluce sve ostalo agonija bez kraja.

ZJ
zjerko44
21:39 20.02.2014.

udarali su na Tudmana kad je covjek htio rjesit pitanje bosne podjelit ce se ona ratom ili na miran nacin pa kako kom odgovara dal sad ili u iduci sto godina