ISTRAŽIVANJE

Hrvatska među vodećima u svijetu po broju vlasnika kućnih ljubimaca

Foto: Reuters/PIXSELL
životinje
Foto: Reuters/PIXSELL
životinje
Foto: Reuters/PIXSELL
životinje
31.08.2016.
u 14:42
Trećina ispitanih za kućnog ljubimca ima psa, a 23 posto mačku. Samo 12 posto ih posjeduje ribu, a 6 posto pticu
Pogledaj originalni članak

Preko polovice ljudi (56 posto) u svijetu posjeduje kućne ljubimce, najpopularniji su u Latinskoj Americi, a vole ih i u Hrvatskoj koja se nalazi u gornjem dijelu ljestvice sa 61 posto kućanstava koja posjeduju barem jednog ljubimca. 

U Hrvatskoj su najpopularniji psi i posjeduje ih 41 posto građana, a slijede mačke koje ima 29 posto osoba obuhvaćenih online istraživanje GfK - Centra za istraživanje tržišta.  

Istraživanje je pokazalo i da se o kućnim ljubimcima najviše brine stanovništvo Sjeverne Hrvatske (76 posto), a najmanje Dalmatinci (46 posto) te da, očekivano, manja naselja imaju veći broj kućnih ljubimaca.

Online istraživanje GfK, koje je obuhvatio 22 države, pokazalo je i da najviše vlasnika kućnih ljubimaca imaju Argentina, Meksiko i Brazil, gdje ih u svojim domovima drži preko tri četvrtine stanovništva. Najmanje ih je u istočnoazijskim zemljama, tako u Sjevernoj Koreji svega 31 posto populacije ima kućnog ljubimca, slijedi Hong Kong sa 35 posto, te Japan s 37 posto, pokazalo je istraživanje.

Trećina ispitanih za kućnog ljubimca ima psa, a 23 posto mačku. Samo 12 posto ih posjeduje ribu, a 6 posto pticu.

Psi su najpopularniji u Argentini gdje ih za kućne ljubimce ima 66 posto online populacije, slijedi Meksiko sa 64 posto vlasnika. Psi su najmanje popularni među online populacijom Turske i Hong Konga, u kojima je svega 12, odnosno 14 posto vlasnika pasa.

Mačke su najpopularnije u Rusiji i Francuskoj. Turska je specifična jer su u njoj među ljubimcima najpopularnije ptice (20 posto) i ribe (16 posto), dok je najmanje vlasnika pasa - svega 12 posto.

U Hong Kongu je podjednak broj vlasnika riba i pasa - 14 posto.

Online istraživanje na više od 27.000 ispitanika u dobi od 15 i više godina da se po pitanju posjedovanja kućnih ljubimaca ne razlikuju kućanstva sa i bez djece.

>> Imamo azil u kojem se ne ubija, sanjamo svijet bez napuštenih pasa

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
02:09 01.09.2016.

Zato Hrvatska propada i nestaje.

ZA
ZAZ
20:50 31.08.2016.

Hrvatska je pri samom dnu po postupanju prema zivotinjama a pogotovo prema psima!!!Od zakona pa svega ostalog!Svaka susa moze imati psa u Hrvatskoj, svakom se dozvoljava da ima psa!!!!!