prva procjena

Grčić: Sada je i službeno! Hrvatska je izašla iz recesije, BDP u prvom kvartalu veći za 0,5 posto!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Branko Grčić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Trg bana Jelačića
29.05.2015.
u 11:56
Drugo je to uzastopno povećanje BDP-a nakon što je zadnji kvartal u 2014. godini donio rast na godišnjoj razini od 0,3 posto
Pogledaj originalni članak

Bruto domaći proizvod u prvom kvartalu 2015. godine realno je veći za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, objavio je Državni zavod za statistiku. Drugo je to uzastopno povećanje BDP-a nakon što je zadnji kvartal u 2014. godini donio rast na godišnjoj razini od 0,3 posto, a Vlada ga tumači kao konačni izlazak zemlje iz recesije.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić održao je danas konferenciju za medije o najnovijim gospodarskim pokazateljima.

  - Sada možemo i formalno reći, Hrvatska je izašla iz recesije. U ovom kvartalu rast je veći no što su analitičari prognozirali. Ono što nagovještavaju pojedinačni podaci za travanj mogao bi biti dobar znak da će oporavak nastaviti i da će to do kraja godine možda rezultirati i većom stopom rasta no što smo predvidjeli, kazao je Grčić.

Kazao je kako je u prvom kvartalu najveći pomak napravljen u segmentu investicija.

 - Minus iz zadnjeg kvartala 2014. je smanjen. Uz rast izvoza i osobne potrošnje dolazi do stabilizacije investicijskih aktivnosti iz kojih slijedi gospodarski rast. Sve komponente su pozitivno doprinijele oporavku. Gledajući pojedinačne pokazatelje, vidi se da je nakon pada u siječnju, prvi kvartal ipak završio pozitivno s 0,3 posto rasta industrijske proizvodnje. U Europi smo bili treća zemlja u prvom kvartala s rastom izvoza, a tu je i rast robne razmjene i turizma. Ključni izvor ovakvog pomaka na početku godine je i visoki rast neto plaća koji je rezultat vladinih mjera, kazao je Grčić i istaknuo kako je u ožujku 2015. zabilježen realni rast neto plaće u visini od 2,3%, a u veljači od 3% u odnosu na isto razdoblje lani.

Kazao je kako je Vlada preokrenula trendove.

 - Recesija je, barem formalno gledajući iza nas. Činimo sve da ubrzamo rast, kako bi se efekt vidio i kod naših građana. Plaće su rasle, a sada je na redu i realni rast iz pojačane gospodarske aktivnosti. Išli smo politikom manjih ušteda iz proračuna štiteći i daljnje ključne komponente poput mirovina i socijalnih naknada u koje nećemo dirati, rekao je ministar i dodao kako za drugi kvartal očekuje daljnji rast.

Grčić je otkrio i kako postoji naznaka kako je u trećem mjesecu prvi put nakon šest godina došlo do porasta indeksa obujma građevinskih radova.

>>Njemački FAZ: EU očitava bukvicu Hrvatskoj zbog loših financija

>>Neću dijeliti lekcije, ali Vlada mora učiniti više

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 72

MA
matejcro
11:10 29.05.2015.

Jupi. BDP veci za statisticku gresku.

BL
bellator luminis
11:12 29.05.2015.

ha, ha nula posto rast, nego koliko posto je deficit???

FR
frkuki
11:23 29.05.2015.

Da bi izašli iz recesije, treba nam 3 kvartala zaredom rasti bdp. Ono što mi trenutno imamo je rast na nivou statističke greške, a i taj rast je upitan jer državni statističari napuhuju postotke, pogotvo što se tiče izvoza, naime, dogodio nam se Rotterdam-Antwerpen efekt, strana roba koja se skladišti u našim lukama ili se prepakirava i šalje dalje se statistički bilježi kao hrvatski izvoz, a to nije naš realni izvoz jer ta izvozna statistika Hrvatsku prikazuje kao npr. proizvođaće banana, a znamo da Hrvatska nema uvjeta za proizvoditi banane, znači, uvozimo pa prepakiravomo rubu (npr. banane) koja se bilježi kao izvoz, a od toga hrvatski realni bdp nema koristi, ali zato taj nerealni bdp na papiru jako dobro dođe kukuriku vladi za manipulacije i prodavanje magle.