NEZAPAMĆEN UDAR Vlada 1. siječnja 2009. drastično poskupljuje cigarete

Hrvati će pušiti najskuplje u Europi

30.11.2008.
u 22:52
Pogledaj originalni članak

Za nekoliko će dana hrvatska Vlada promijeniti, prema smjernicama EU, “duhanski” zakon, po kojemu će cigarete prvoga dana iduće godine poskupjeti od 40 do 90 posto, ovisno o “grupi”. Najjeftinije cigarete poskupljuje najviše, sa 11 kuna poskupjet će na 20 kuna.

Najprodavanije, poput ronhilla, koje sada stoje 15 kuna, poskupjet će na 24 kune, a marlboro će sa 20 skočiti na čak 29 kuna po kutiji. Proizvođači i trgovci s kojima smo razgovarali još ne mogu vjerovati da se Vlada odlučuje za takvo, u Europi još nezabilježeno jednokratno poskupljenje.

Milinović bacio Šukera u očaj

Hrvati već sada 'uvoze' po tri šteke

Cijene skupih, najprodavanijih i jeftinih cigareta u Hrvatskoj i okruženju te izračun poskupljenja od 1. siječnja

Oni su znali da će cigarete u 2009. poskupjeti, no svi su računali da će cijene “skočiti” dvije do tri kune. No, prije mjesec dana nastupa ministar zdravstva Darko Milinović i cijelu kalkulaciju ruši u jednom dahu – predlaže nov namet od pet kuna, kojim planira financirati reformu zdravstva. Hrvatska se obvezala Europskoj komisiji da će za dvije godine “prekombinirati” trošarine i smanjiti razlike između skupina cigareta.

No, takvo (dvije-tri kune) poskupljenje, pa još provedeno u nekom prijelaznom razdoblju, naše tržište moglo bi probaviti. Premda bi i ono dovelo do pada, barem 20 posto, legalne prodaje i jačanja prekogranične kupnje i šverca. Nitko još ne može procijeniti kakve će posljedice izazvati radikalni skok cijena jer to još nije pokušala učiniti ni jedna zemlja

Šuker čupa kosu
Od prodaje cigareta sada se u državni proračun slijeva 3,5 milijardi kuna na godinu. Taj prihod stvara 1,200.000 pušača. Nekoliko tisuća zaposlenih u proizvodnji, distribuciji, te oko 2000 kooperanata seljaka koji proizvode duhan u proračun daje još oko 500 milijuna kuna.

Ministar financija Šuker već sada čupa kosu jer zna da mu je proračun godišnje kraći barem 500 milijuna kuna, koliko Hrvati radije potroše u inozemstvu, prema istraživanjima GfK i “Pulsa”. Cijene cigareta u čitavom okruženju Hrvatske niže su ponegdje i upola. Zbog radikalnog i jednokratnog poskupljenja od 65 posto šokirani će konzumenti jasno prepoloviti legalnu kupnju u zemlji. A time i punjenje proračuna.

Kada se čitava Vlada uprla paziti na svaku kunu, kada je svaka važna za održivost proračuna i financiranje javnih službi, potpuno je nevjerojatno da ista vlada prihvaća zakon kojim će iz proračuna već ove godine sama sebi “izbiti” barem milijardu do milijardu i pol kuna, kako procjenjuju analitičari na temelju iskustva drugih zemalja.



Milinović ne shvaća
To je problem koji Milinović ne shvaća, ali ga mora shvatiti Šuker, koji će biti krivac za sigurnu “rupu” u proračunu. Takvo će se poskupljenje negativno odraziti i na postotak inflacije, s obzirom na to što su cigarete, kao ponder, značajno zastupljene u potrošačkoj košarici, o čemu je nedavno govorio i guverner HNB-a Rohatinski.

Primjer Litve i Mađarske, koje su krenule u jednokratno poskupljenje oko pola eura po kutiji, dokazuju da se u razdoblju od dvije do tri godine od takva poskupljenja proračunski prihod od prodaje cigareta gotovo prepolovi! Dok jačaju proračuni susjednih, jeftinijih zemalja, Hrvatska će nakon 1. siječnja postati država s relativno najskupljim cigaretama u Europi. Kada cijene usporedimo prema paritetu kupovne moći stanovništva.

No, Milinović će imati razloga za zadovoljstvo. Istraživanja GfK pokazuju da se već poskupljujući za kunu pet posto smanji broj pušača. Dodamo li zabranu pušenja u kafićima, gdje pušači popuše 36 posto cigareta, i zbog toga će 10 posto pasti prodaja. Svaki četvrti pušač prepolovit će količinu popušenih cigareta.

Hvalevrijedni rezultati za zdravlje nacije. No, ne i za džep nacije. Hoće li za krize i recesije Vlada pričekati koju godinu i smisliti plan postupnoga poskupljivanja ili će čvrsto zakoračiti u zakon, vidjet ćemo ovaj tjedan. Cigarete posvuda poskupljuju i štiti se zdravlje. Je li baš na Hrvatskoj da u tome bude najradikalnija u Europi?

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr