ISTRAŽIVANJE Domaća javnost o američkim izborima

Hrvati bi glasovali za Baracka Obamu

Foto: import
Hrvati bi glasovali za Baracka Obamu
28.10.2008.
u 21:22
Pogledaj originalni članak

U aktualnome predizbornom dvoboju Obama – McCain hrvatski su građani većinom na strani mlađega kandidata za američkog predsjednika i lidera američkih demokrata.

Nada u promjene
Čak 74 posto ispitanika Večernjakove ankete navija za Baracka Obamu, a samo 12 posto priželjkuje da se u Bijelu kuću useli republikanac John McCain. Ovdašnja se javnost nada da će Obama donijeti nešto novo ne samo u SAD-u nego i na svjetskoj razini, kaže SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula. Pozitivnom stranom sadašnjega američkog predsjednika hrvatski građani drže njegovu potporu hrvatskom ulasku u NATO, a sve ostalo percipiraju kao negativnu ostavštinu, kao potrošenu matricu vladanja koju bi Obama trebao promijeniti.

– Ne treba zaboraviti da je Obama na ovoljetnoj turneji po Europi dočekan s aklamacijom, a da Hrvatska kao dio europskoga političkog korpusa reagira na isti način – kaže Picula.

Sličan je stav i bivšeg šefa diplomacije dr. Mate Granića. Koliko god bio dobar kandidat, McCaina opterećuje pripadnost republikanskoj administraciji, obilježenoj ratom u Iraku i najvećom financijskom krizom.

No, za razliku od 38 posto građana koji se nadaju da će Obamina pobjeda za Hrvatsku biti bolja nego McCainova, 55 posto ispitanika ne ulazi u takve prognoze. Dr. Granić smatra da je lako objasniti relativno visoku rezerviranost građana u vezi s pitanjem čija bi pobjeda bila bolja za Hrvatsku.

Kime će se okružiti
– Treba najprije vidjeti kojim će se ljudima okružiti budući američki predsjednik, tko će biti novi državni tajnik i koliko će buduća američka državna administracija imati interesa za ovaj prostor – kaže Granić.


Picula promatrač na izborima

Na dan američkih izbora, 4. studenoga, Tonino Picula bit će kao OESS-ov promatrač u Richmondu, glavnom gradu američke savezne države Virginije. OESS šalje u SAD skupinu od sedamdesetak promatrača, koji će nadzirati izborni proces i kao i u manje razvijenim demokratskim sustavima, o rezultatima izvještavati centralu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr