Prisavska (ne)pristranost

Rude optužio HTV da favorizira Josipovića

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Rude optužio HTV da favorizira Josipovića
28.10.2014.
u 15:32
Predsjednički kandidat Ivan Rude smatra ga HRT ignorira jer na uređivačku politiku javne televizije utječe jedan od drugih kandidata za predsjednika Hrvatske
Pogledaj originalni članak

Bivši stečajni upravitelj brodogradilišta Nauta Lamjana i nezavisni predsjednički kandidat Ivan Rude optužio je Hrvatsku radio-televiziju da sustavno favorizira Ivu Josipovića u odnosu na druge predsjedničke kandidate.

Naime, voditelj Rudina izbornog stožera Đuro Lubura poslao je danas glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu i članovima prisavskog Programskog vijeća prosvjedni dopis naslovljen "Politički utjecaj na uređivačku politiku HRT-a" u kojem navodi kako su brojni primjeri izrazitog favoriziranja i preferiranja jednog predsjedničkog kandidata, točnije Ive Josipovića, u informativnim emisijama HTV-a.

Pritom kao argumente za svoju tvrdnju ističe dva slučaja vezana upravo uz Ivana Rudu. Tako u dopisu stoji da je Rude bio pozvan u emisiju Labirint koja se emitirala prošlog četvrtak, a snimanje je bilo dogovoreno dva dana prije, no ubrzo nakon zakazanog termina snimanje je otkazano uz obrazloženje da bi to bilo favoriziranje jednog kandidata u odnosu na druge. Lubura dodaje da bi ovakvo objašnjenje da nije žalosno, bilo smiješno.

A drugi se argument odnosi na konferenciju za medije koju je, kao predsjednički kandidat i član Nadzornog odbora Imunološkog zavoda, Rude sazvao u ime radnika i to zbog neodrživog stanja u toj tvrtki.

- Ali iako je novinarska ekipa HTV-a bila na toj konferenciji, HTV je jedina nacionalna televizija koja toga dana ni riječju nije spomenula imunološki zavod. Iako je vapaj Ivana Rude, predstavnika radnika u NO Imunološkog zavoda prešućen, zanimljivo je da je dva dana kasnije u Dnevniku HTV-a upravo predsjednički kandidat za kojeg sumnjamo da ima nedozvoljeni utjecaj na uređivačku politiku HRT-a dao svoju izjavu vezano za probleme u Imunološkom zavodu, unatoč činjenici da je dugo vremena s njima upoznat i nikada ranije nije osjetio potrebu o njima javno govoriti - navodi Lubura dodajući da je posebno žalosno što naše privatne nacionalne televizije znatno poštenije i bolje obavljaju ulogu nepristranog javnog servisa od HTV-a te da je ponašanje HTV tim više nedopustivo jer dok HTV ignorira Rudu kao predsjedničkog kandidata o njemu je čak, kao o radničkom kandidatu za predsjednika, i slovenska nacionalna televizija objavila poduži prilog u svojoj glavnoj informativnoj emisiji.

- Nedopustivim držimo stavljanje javne televizije u funkciju jednog predsjedničkog kandidata čime se novinare, ali i veliki broj urednika, dovodi i nezavidnu poziciju prisiljavajući ih da biraju između egzistencije i vlastitog profesionalnog digniteta - napisao je Lubura pozvavši i Vijeće HRT-a da javno osudi nedopušten politički utjecaj na uređivačku politiku HRT-a.

Predsjednica Vijeća HRT-a Nina Obuljen rekla nam je da su članovi Vijeća navedenu predstavku dobili i da će ona ovaj prigovor, u skladu s uobičajenom procedurom, staviti na dnevni red sjednice Vijeća koja će se održati idući ponedjeljak.

- Postavit ćemo pitanje oko ovog slučaja i od odgovorih urednika i ravnatelja programa tražit ćemo očitovanja, tim više što smo i na prošloj sjednici Vijeća također imali pritužbu na način praćenja predsjedničke kampanje. Dok su pravila novinarskog praćenja službene izborne predsjedničke kampanje pripisana i uređena, praćenje predizborne kampanje posve je neuređeno i zasada je prepušteno uredničkoj procjeni. No postavlja se pitanje koliko su urednici odgovorni i profesionalni. Vijeće će ih u svakom slučaju upozoriti uočimo li nepravilnosti - kazala nam je Obuljen dodavši da je ona kao gledateljica primijetila dosta toga, ali kao predsjednica Vijeća, prije iznošenja bilo kakvog službenog stava, mora dobiti određene podatke i odgovore.

Upitani za komentar i optužbe Rudina izbornog stožera odgovor je stigao i s HRT-a i u njemu se tvrdi kako "nema govora o cenzuri u programima HRT-a, ni slučajnoj ni namjernoj", uz podsjećanje da predsjednička kampanja još nije ni započela.

- U ovom trenutku, u informativnim emisijama HRT-a aktivnosti predsjedničkih kandidata tretiraju se na jednak način kao i sve ostale vijesti. Stvar je uredničke procjene što će objaviti u emisijama koje uređuju. U oba slučaja, koja Rude spominje, radi se o pojedinačnim uredničkim odlukama čiji razlozi nemaju nikakve veze s cenzurom.

U slučaju emisije Labirint, Rude nikada nije bio pozvan kao gost u emisiji. Kontaktiran je od strane novinarke kako bi sudjelovao u reportaži u rubrici Pozitiva kao uspješan stečajni upravitelj. Nakon što je Rude obznanio predsjedničku kandidaturu, urednica je odlučila da ne može gostovati u rubrici Pozitiva, smatrajući da bi ga na taj način preferirala i kao predsjedničkog kandidata. Naime, emisija Labirint, prije početka kampanje ne bavi se predsjedničkim izborima, izvještavajući na bilo koji način niti o jednom budućem predsjedničkom kandidatu, pa ni o Rudi - stoji u HRT-ovu odgovoru u kojem se također negira da HRT nije popratio spomenutu konferenciju za medije.

- Vijest o konferenciji za medije gospodina Rude objavljena u vijestima na našem informativnom kanalu, HRT4. Radi se jednostavno o izboru vijesti, u pojedinim informativnim emisijama, u danu vrlo bogatom događajima. Apsolutno nema govora o cenzuri ili namjeri ignoriranja.

U prilog tome govori i podatak da je HRT na dan kada je Rude najavio kandidaturu za predsjednika tu vijest objavio u gotovo svim informativnim emisijama i na svim platformama - tvrde na HRT-u navodeći još neke emisije u kojima se Rude spominjao.

>>Rude o Josipoviću i Grabar Kitarović: Oni ne vide patnju ljudi

>>Ivan Rude: Boljeg sutra nema bez promjene odnosa prema radniku

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

MX
MXLCLGTG
13:06 28.10.2014.

Pa to je poznato odavno u cijoj je funkciji HRT.

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
14:00 28.10.2014.

samo aktualni predsjednik ima medijski prostor na hrt-u. nema veze, ljudi prepoznaju gospodu koja ce nas dostojno predstavljati u narednom periodu.

NO
Norway
13:28 28.10.2014.

Ako Milanovic ne zna da se pitanje Imunoloskog zavoda odnosi na sigurnost zemlje onda neka trazi drugi posao!