Donosi Max!

Hristo Stoičkov je urlao: Izdaja, prodali ste se Hrvatima!

Foto: REUTERS
Hristo Stoičkov je urlao: Izdaja, prodali ste se Hrvatima!
08.10.2014.
u 17:00
Izabranici Hriste Stoičkova porazom su izgubili sve šanse za plasman barem u doigravanje za SP, a on je igrače nakon utakmice optužio za – izdaju, piše tjednik Max.
Pogledaj originalni članak

Ivica Olić probio je lijevu stranu, odigrao povratnu loptu na Niku Kranjčara na rubu kaznenog prostora, a ovaj ju proslijedio nadirućem Marku Babiću koji, iako s bugarskim braničem na leđima, dovodi Hrvatsku u vodstvo na stadionu Vasila Levskog u Sofiji. Taj gol iz kvalifikacija za SP 2006 4. lipnja 2005. bio je prvi Babićev za reprezentaciju, i to u njegovu 22. nastupu. I ostao jedini u nekoj službenoj utakmici – Austriji i Mađarskoj zabijao je poslije u prijateljskim ogledima koji su prethodili svjetskom prvenstvu 2006, piše tjednik Max!

– Pamtim da sam zabio i da smo odigrali sjajnu utakmicu, ali pogotka kao pogotka se ne sjećam – veli danas Babić.

Igrala se 18. minuta, a Bugari kojima je bilo biti ili ne biti, nikako se od tog šoka nisu uspjeli oporaviti, iako je Dimitar Berbatov u tri navrata u završnici prvog dijela opasno prijetio Butini. Za 2:0 zabio je Igor Tudor kojemu je to bio posljednji gol u reprezentaciji, skandiranja 40.000 domaćih navijača "Bugari junaci" zamijenili su zvižduci, a pobjedu je sjajnim prvijencem u reprezentaciji potvrdio Niko Kranjčar u 85. i ubio Bugarima svaku nadu u preokret nakon što je deset minuta ranije Martin Petrov zabio za domaćina.

Pisali da je Cico došao pijan

Izabranici Hriste Stoičkova porazom su izgubili sve šanse za plasman barem u doigravanje za SP, a on je igrače nakon utakmice optužio za – izdaju. U svlačionici je pojedince optuživao čak i da su prodali utakmicu Hrvatima! "Riješit ću se nekih igrača!", grmio je Stoičkov.

Kapetan i tada prva zvijezda momčadi Stilijan Petrov zbog toga je ljutit napustio reprezentaciju. Bila je to slatka Cicina osveta Bugarima koji su uoči utakmice pokušali hrvatskog izbornika izbaciti iz ravnoteže tvrdnjama kako je na tiskovnu konferenciju jutro pred utakmicu došao alkoholiziran!? A taj je poraz od Hrvatske gurnuo bugarski nogomet u kanal – počevši od neuspjeha u kvalifikacijama za SP 2006. više nisu izborili niti jedno veliko natjecanje.

Po mnogima, ta je partija u Sofiji bila najbolja predstava Hrvatske pod vodstvom Cice Kranjčara. Pobjedom je osigurano jedno od prva dva mjesta u skupini (liderska pozicija potvrđena je kasnije pobjedom protiv Švedske na Maksimiru), a pamti se kao jedna od najboljih partija Nike Kranjčara u reprezentaciji. Dvije minute nakon što je zabio, Kranjčar senior je Kranjčara juniora zamijenio Jerkom Lekom.

– Koja utakmica protiv Bugara? Igrao sam ih tri – nasmijao se Leko na zamolbu da se vrati skoro čitavo desetljeće u prošlost.

Njegov omjer u dvobojima s bugarskom reprezentacijom je polovičan – poraz u kvalifikacijama za Euro 2004. (2:0), remi na Maksimiru (2:2) na startu kvalifikacija za SP 2006. i napokon pobjeda (3:1) u istim kvalifikacijama.

– Osjetio se pritisak uoči te utakmice, iako se uvijek od reprezentacije, pogotovo u kvalifikacijama očekuju velike stvari. Zapravo, ne sjećam se niti jedne utakmice reprezentacije u kvalifikacijama uoči koje nije bilo pritiska – prisjeća se Leko.

Hrvatska je prije devet i pol godina u Sofiji srušila Bugare oslanjajući se prije svega na kontraudare, a Leko smatra kako bi Kovač trebao mijenjati Kranjčarev recept iz 2005.

– Onaj tko se uspije nametnuti bit će bliže pobjedi. Bugari su ekipa koja voli igrati, a mi im se trebamo nametnuti, držati loptu u nogama jer, po meni, nemamo ekipu koja baš zna igrati na kontranapade. Moramo preuzeti inicijativu, a s obzirom na igrače kakve imamo, mislim da imamo pravo tražiti od njih, uzeti stvari u svoje noge, diktirati tempo i tada pobjeda ne bi trebala doći u pitanje – smatra Leko.

Bilić izgubio s mladima

Devet i pol godina od posljednje utakmice s Bugarima i Hrvatske pobjede u Sofiji, na stadionu Vasila Levskog naći će se čak trojica aktera te utakmice – Srna i Olić bi, kao i u lipnju 2005., trebali početi od prve minute, a s klupe će ih voditi tadašnji kapetan Niko Kovač. Bit će tu i Luka Modrić i Vedran Ćorluka koji su dan prije velikog trijumfa A reprezentacije s mladom vrstom koju je tada vodio Slaven Bilić poraženi (2:1) na stadionu Bugarske armije u Sofiji. Inače, iz te generacije mladih vatrenih samo su još Ognjen Vukojević i Eduardo da Silva donedavno bili u kadru najbolje vrste.

>> Stoičkov: Moju su Bugarsku komunisti pokrali, a kad umrem, neka me pokopaju u voljenoj Kataloniji

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PA
Pajdo
01:21 09.10.2014.

Neki vole zvakat praznu slamu

Avatar Josip_Šimić
Josip_Šimić
19:18 09.10.2014.

Hristo Stoičkov dobro zna da se brača balkanci uz dobre kvote na kladionici znaju dogovoriti kao svojki uz svoje.