najmlađi kandidat

Hoće li Malala (15) postati najmlađi laureat Nobelove nagrade za mir?

Foto: Reuters/PIXSELL
Hoće li Malala (15) postati najmlađi laureat Nobelove nagrade za mir?
02.02.2013.
u 19:28
Ako Malala dobije Nobelovu nagradu za mir, ona će biti najmlađa i samo jedna od 15 ženskih primateljica. Najmlađi laureat Nobelove nagrade za mir trenutno je jemenski novinar Tawakkol Karman koji je priznanje primio sa 32 godine
Pogledaj originalni članak

Pakistanska aktivistica Malala Yousafzai (15), koju su talibani prošle godine ranili u glavu dok je ulazila u školski autobus, nominirana je za Nobelovu nagradu za mir, javlja NBC News.

Njenu nominaciju u petak je iznijelo troje članova većenske Radničke stranke u norveškom parlamentu. Zastupnici su kazali kako vjeruju da je Malala "dostojan pobjednik iz više razloga. Ona je postala važan simbol u borbi protiv destruktivnih snaga koje žele spriječiti demokracije, jednakosti i ljudskih prava."

Djevojka je napadnuta prošlog listopada jer je pisala blog u kojem se zalagala za pravo pakistanskih djevojčica na obrazovanje. Nakon toga uspješno je operirana u Velikoj Britaniji, a prije nekoliko dana završila je i nužnu postoperativnu rehabilitaciju.

Među ostalim prijavljenim kandidatima za nagradu 2013. su bjeloruski aktivist za ljudska prava Ales Belyatski koji je u zatvoru te Ruskinja Ljudmila Alexeyeva.

Popis prethodnih Nobelovaca koji su primili nagradu za mir obiluje predsjednicima država i velikih organizacija - uključujući UNICEF, Liječnike bez granica te Europsku uniju, ali i istaknutim pojedincima kao što su Dalaj Lama, Majka Tereza i Nelson Mandela.

Ako Malala dobije Nobelovu nagradu za mir, ona će postati najmlađa i samo jedna od 15 ženskih primateljica. Najmlađi laureat Nobelove nagrade za mir trenutno je jemenski novinar Tawakkol Karman koji je imao 32 godine kada mu je 2011. dodijeljena ta čast.

>>Heroina Malala koju su talibani upucali u glavu napustila bolnicu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.