Kolumna

Hoće li i Hrvatska dobiti svog Preletanovića Belog?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Hoće li i Hrvatska dobiti svog Preletanovića Belog?
01.04.2017.
u 12:44
Mnogi su se građani zbog briga i straha za egzistenciju, a ne zbog toga što nemaju smisla za humor, zaboravili smijati
Pogledaj originalni članak

Doveze se Štef na Markov trg. Dotrči policajac: “Čovječe, ne možeš se tu parkirati! Tu ti je Vlada, tu je Hrvatski sabor, tu je Ustavni sud...”  Štef će na to: “Nemojte se vi niš sekirat, imam u autu i multilocka i alarma”.

Hoćete još? Ide baka cestom, popikne se i padne. Pritrči joj u pomoć Božo Petrov. “Joj, sinek, baš si ljubazan, tak ti lepo fala, a kaj bi ja mogla napraviti za tebe?” Božo Petrov se brzo snađe: “Ja sam iz Metkovića, ali na sljedećim izborima možete glasati za nekoga iz Mosta”. Baka će: “Sinek dragi, pa ja sam pala na rit, ne na glavu”.

Vicevi su to s kojima je, pazite sad ovo, u predizbornu pretkampanju ušao Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik HNS-a. Da, to je onaj ozbiljan tip u ozbiljnim raspravama kojeg ste gledali na televiziji, a sad je odlučio okušati se i u stand-up komediji, pa je u svojoj Velikoj Gorici izveo, kako ga je sam nazvao, comedy show “Političar je čovjekov najbolji prijatelj”.

Beus Richembergh najavio je i kandidaturu za gradonačelnika Velike Gorice, pa će do sredine svibnja takve večeri viceva o politici i političarima igrati u gradu. “Pričajući političke viceve želi, barem u svome slučaju, razbiti famu o tome da su političari uštogljeni i neduhoviti ljudi, i zabaviti publiku. Nema nikakve sumnje da će dojam o njemu kao političaru biti tim performansom obogaćen još jednom dimenzijom duhovitosti”, poručili su skromno u HNS-u.

Da među političarima ima komedijaša, dobro je poznato, a sad smo dobili i prvog deklariranog stand-up političara-komičara. Šteta je samo što ne izvodi originalni, autorski repertoar umjesto prežvakanih viceva skinutih s interneta. No dobro, neoriginalnost nije ništa novo u hrvatskoj politici. Čekamo samo da se i drugi zastupnici “outaju” i priznaju: “Ljudi, mi se volimo zajebavati!”

Eto, Ivan Pernar je već mjesecima na turneji po Hrvatskoj, nastupa u noćnim klubovima i na školskim dvorištima, no uporno odbija priznati da se radi o comedy showu. Navali narode, još danas u vašem gradu, a već sutra na Gornjem gradu! U sabornici često čujemo rečenice koje se teško mogu svrstati pod argumentiranu raspravu i više naginju stand-upu. Pa kome smiješno, kome tragično. Tko vam je kriv što ne kužite fore!? Je li Hrvatska zrela za jednog Preletanovića Belog, lika s političke scene susjedne Srbije koji se ozbiljno izruguje s tamošnjim elitama i veličinama?

Nego, kad smo već kod viceva, pitanje je hoće li Beus Richembergh u svoj program uvrstiti i onaj koji posljednjih dana kruži internetom: “Zašto je HNS protiv uvođenja prinudne državne uprave u Agrokor? Nema koga poslati, sve su u stranci već negdje zaposlili”.

Šalu na stranu, smijeh je, kažu, najbolji lijek, no računa li se i onaj kiseli? Mnogi su se građani zbog briga i straha za egzistenciju, a ne zbog toga što nemaju smisla za humor, zaboravili smijati od srca, a priučeni vicmaheri u tom slučaju baš i ne pomažu. Štoviše, krivo dozirani lijek može izazvati nuspojave. 

>> 'Jeste li gledali televiziju u Srbiji u posljednje vrijeme? Sve je sjajno, bolji smo od Njemačke'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.