Prvi koraci nove vlade

Hitno rezanje proračuna

Foto: Igor Kralj/ PIXSELL
Tihomir Orešković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
tihomir orešković
29.12.2015.
u 00:15
Rezovi s jedne strane, ponajprije u javnom sektoru, i privlačenje investicija s druge – formula je za smanjenje duga i rast BDP-a
Pogledaj originalni članak

Nova vlada neće imati puno vremena i s reformama će morati krenuti odmah, složni su u komentarima svi ekonomisti. Prvi potez bit će donošenje proračuna za sljedeću godinu, a potom treba iznijeti prioritete ostalih mjera.

Niže plaće javnom sektoru

Jasno je da prva mjera mora biti rezanje deficita i javnog duga, što će vratiti povjerenje ulagača i popraviti nam kreditni rejting s obzirom na to da su nam sve tri rejtinške agencije smanjile izglede u negativne, i to upravo zbog neispunjavanja fiskalnih ciljeva. Javni se dug ne smanjuje, na razini je od oko 90 posto BDP-a, a velika je prijetnja ubrzavanju rasta veći trošak zaduživanja zbog rasta kamata na međunarodnom tržištu. Veliki dio proračuna već sada odlazi na plaćanje kamata.

Uz sadašnji rast BDP-a rezanje javnog duga teško je izvedivo, gospodarstvo bi trebalo rasti barem tri do četiri posto jer bismo tada imali i veće prihode, a potreba za rezovima bila bi manja. Reforme o kojima se govori nisu se provodile. Nedavno nam je Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta rekla da je postojao plan reformi koji je uključivao, primjerice, smanjivanje broja agencija ili zavoda, no kako sada za takve analize nema vremena, potrebno je povući brži potez, a to je smanjenje mase plaća u javnom sektoru, ali ne otkazima, nego promjenom visine plaća. Javni je sektor u krizi najmanje propatio jer se potrošnja od krize u državi gotovo nije smanjila, a BDP je istodobno pao 13 posto. Niz je mjera koje mogu smanjiti dug, o njima analitičari govore posljednjih godina i provele su ih neke druge zemlje. Primjerice, zadiranje u drugi mirovinski stup ili ubrzana privatizacija. U svakom slučaju, potrebno je rezati potrošnju i povećati BDP. A to uključuje zadiranje u plaće ili subvencije, što bi bilo dovoljno da se ne diraju mirovine ili socijalna prava. S druge strane, treba stvoriti bolju poduzetničku klimu koja će privući nove investicije i podići BDP.

Uključiti poduzetnike

To pokazuje i nedavna analiza Hrvatske udruge poslodavaca. U odnosu na deset novih članica EU zaostajemo u reformama, ponajprije onima koje se odnose na produktivnost i konkurentnost, fiskalnu konsolidaciju, tržište rada, pravosuđe te poticanje investicija. Poslodavci su ocijenili da se druge zemlje mijenjaju brže i učinkovitije, a odgoda reformi kod nas, kao i odsutnost hrabrog vodstva, stavili su nas na začelje. I guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio je neki dan kako je uz smanjivanje javnog duga važno i povećati konkurentnost zemlje. Investicijsku klimu svakako moramo popraviti jer nova ulaganja dižu proizvodnju i rast. Poduzetnici bi svakako trebali sudjelovati u izradi prvih mjera jer su izravno upoznati sa svim kočnicama razvoja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 59

MA
maddog
05:47 29.12.2015.

sad će ona stara hrvatska, svi smo za reforme ako se ne reformira tamo gdje ja radim,biće veselo!!

ZE
Zemuncevic
00:31 29.12.2015.

Tako je Premijeru !!! Izbacujte GUZONJE iz fotelja a njihove fotelje,namjestaje,auta,racunare na dražbu !!!!!

Avatar ARENA
ARENA
00:27 29.12.2015.

Jedva čekam...i sindikati također.