HINA je u subotu emitirala lažnu vijest i lažni demanti

Foto: VL
HINA je u subotu emitirala lažnu vijest i lažni demanti
07.02.2010.
u 19:15
Stoga smo odlučili predočiti javnosti istinu te upozoriti na neprofesionalnost državne agencije.
Pogledaj originalni članak

Državna agencija Hina u subotu je emitirala vijest kojom je javnost lažno izvijestila o slučaju Podravka. Naime, ta je novinska agencija javila da su mediji koji su objavili informaciju o sadržaju tajnih ugovora Podravke i OTP banke, a Večernji list prvi je objavio tu informaciju, tvrdili kako je "Vlada jamčila dionicama Ine". To je laž, jer Večernji list takvu informaciju nigdje nije napisao, pa je laž i Hinina tvrdnja da je tu informaciju premijerka demantirala. Istina je nešto drugo: premijerka je niječno odgovorila na upit novinara Večernjeg lista Nikole Severa Šenija je li Vlada donijela neku odluku kojom jamči dionicama Ine za tu operaciju.

Pitanje je logično jer nije jasno kako je direktor Podravke mogao u ugovor staviti Inine dionice koje Podravka ne posjeduje. Druga laž u spomenutoj Hininoj vijesti jest informacija da je "prema pisanju medija Polančec potpisao ugovor s OTP bankom", pa je, tvrdi Hina, premijerka i to demantirala. Istina je ovo: niti jedan medij, pa ni Večernji list, nikad nije napisao da je Polančec potpisao ugovor između Podravke i OTP banke. Večernji list napisao je kako je ugovor potpisao tadašnji predsjednik uprave Podravke Zdravko Šestak. I zbog toga je ta operacija sumnjiva, jer Šestak nije mogao jamčiti Ininim dionicama. A Polančeca teretimo jer smatramo da je organizirao tu operaciju, s obzirom na to da je vodio pregovore s MOL-om o prodaji Ininih dionica.

Nažalost, Hinine laži i konstrukcije, amaterizam državne agencije, prenijeli su i neki portali: nacional.hr, novilist.hr i drugi. Stoga smo odlučili predočiti javnosti istinu te upozoriti na neprofesionalnost državne agencije. Objavit ćemo i spomenutu Hininu vijest da bi svi mogli vidjeti kakve gluposti objavljuje tzv. ozbiljan medij.

Ovaj slučaj još je jedan dokaz da je Večernji list ispravno odlučio kad je otkazao pretplatu na Hinu, nerelavantnu državnu agenciju. (VL)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BT
bili-tartuf
23:40 07.02.2010.

Nidzo Séni i ..\"istrazivacko novinarstvo\" ??...ma dajte..najte...(Esdipi-$oldi u zep)...

OD
otac_domovine
01:46 08.02.2010.

Vjerojatno su i u HINA-i zaposleni novinari i novinarke koji su zanat pekli na modnim pistama, a hrvatski jezik im je treći strani jezik. Međutim, rugala se sova sjenici. Koliko nebuloza je večernji list napisao u zadnje vrijeme nemoju moralno pravo ikome držati prodike. Da ne govorim da su spali na razinu prosječnog tabloida pa ima više kartica o Simoni Gotovac, Big brotheru, Nives Celzijus nego o znanosti i kulturi. Dasovića i Flaka iz sportske rubrike neću ni komentirati. Oni ne bi smjeli pisati ni o međuseoskim utakmicama u potezanju konopa. Zato gospodo iz večernjeg pokrijte se ušima po glavi jer niste ništa bolji od HINA-e

SM
smjeskoh
20:33 07.02.2010.

Hina k\'o hina. Svojedobno su objavili vijest o otvorenju zvjezdarnice u Vidulinima koja ne postoji, tako što su bez provjere objavili \"priopćenje za javnost\" tamo nekog seoskog fićfirića.