Life goes on

HGSS u Beču nagrađen za jednu od najtežih speleoloških akcija spašavanja

Foto: HGSS
HGSS
Foto: HGSS
HGSS
Foto: HGSS
HGSS
Foto: Nicolas Armer/DPA/PIXSELL
akcija spašavanja
Foto: Nicolas Armer/DPA/PIXSELL
akcija spašavanja
25.11.2014.
u 21:03
HGSS-ovci su nagrađeni za sudjelovanje u akciji spašavanja njemačkog speleologa Johanna Westhausera
Pogledaj originalni članak

Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) u utorak je u bečkoj palači Hofburg uručena nagrada „Life goes on“. Nagrada joj je pripala u kategoriji – hrabrost (Courage) - za sudjelovanje u akciji spašavanja njemačkog speleologa Johanna Westhausera u lipnju ove godine. Svečanosti su bila nazočna trojica gorskih spašavatelja iz Hrvatske, kojima je uručen kipić „Tara“.

Nesreća se je dogodila kada je njemačkom speleologu na dubini od oko tisuću metara i četiri kilometara od ulaza u jamu Riesending-Schachthöhle na Untersbergu u Berchtesgadenskim alpama, najdublju jamu u Njemačkoj, pao kamen na glavu, te je zadobio teške ozlijede. Nakon više od 11 dana unesrećenog speleologa iz najdublje njemačke jame s 1148 metara dubine iznijeli su na površinu zemlje spašavatelji iz Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske i Hrvatske, smjenjujući se u izuzetno zahtjevnoj akciji.

Predstavnicima spašavateljskih organizacija navedenih zemalja također su uručene nagrade. Austrijski mediji ističu da je to bila jedna od najtežih speleoloških akcija spašavanja, ikad izvedena na svijetu. Hrvatska gorska služba spašavanja dobrovoljna je i neprofitna humanitarna služba, javnog karaktera. Osnovana je 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza.

>> Zahvalio Hrvatima: Speleolog kojeg su spasili HGSS-ovci oporavlja se u bolnici

>> 'Odjurili smo u jamu. Nijemci su šokirani koliko smo bili brzi'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DE
demokršćanin
23:21 25.11.2014.

Hura za cijeli HGSS.Bilo bi već vrijeme da vladajući bilo koje boje više cijene profesionalizam.Ulažući napore i vlastite živote HGSS-ovci spašavaju živote mnogih nerazumnih stranih turista a za to jedva da dobiju koju kunicu.Trebalo bi naplaćivati od svakog stranog turista uložen trud za spašavanje,jer mi se pravimo veliki humanitarci a na štetu ovih hrabrih i požrtvovnih ljudi.Još jedanput B R A V O !!

BU
buca
12:38 26.11.2014.

svaka čast ljudima iz HGSS-a! ova vijest je za naslovnu stranu, pozitivna i dobra!