Mirna Grgić Radojčić

Heroina dužnika najmlađa je osječka sutkinja, od srednje škole – novinarka

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Heroina dužnika najmlađa je osječka sutkinja, od srednje škole – novinarka
17.04.2015.
u 20:12
Poznanici Mirnu Grgić Radojčić opisuju kao osobu visokih moralnih načela, a ističu i da volontira u Dječjem domu Klasje
Pogledaj originalni članak

Mirna Grgić Radojčić (39) najmlađa je sutkinja na Općinskom sudu u Osijeku, a dvjema je svojim presudama svrnula na sebe oči javnosti cijele zemlje.

Ništetnima je proglasila dva ugovora o kreditu u švicarskim francima, najprije onaj Ivice Butora s PBZ-om pa u četvrtak i Ivone Nikolić sa Zabom. Objema su banke dužne vratiti svaku otplaćenu kunu ako takvu odluku potvrdi viši sud.

Samozatajna sutkinja s novinarima, mahom svojim bivšim kolegama, nije željela razgovarati. Najmanje je tu, ispričava se, ona važna.

Novinarski je zanat počela brusiti još kao srednjoškolka na Radio Osijeku, a u četvrtom je razredu prošla audiciju na HTV-u. Pisala je kao studentica i za Jutarnji list.

Pravni fakultet završila je u roku, položila pravosudni ispit i zaposlila se na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Vraća se u Osijek godinu dana kasnije.

Dok je tražila posao u struci, bila je novinarka na RTL-u. Postaje kasnije sudska savjetnica na Općinskom sudu u Osijeku.Dužnost sutkinje preuzela je u veljači 2010. Poznanici je opisuju kao osobu visokih moralnih načela, a ističu i da volontira u Dječjem domu Klasje.

Zbog prašine koju su presude protiv banaka podignule, kolege o njoj privatno, ali ni o njezinu radu ne žele puno govoriti. Svi govore, ističu oni, o pobjedi dužnika, no što ona znači? U široj se javnosti, navode, i ne zna što uopće predstavlja ništetnost ugovora.

– To znači da je banka dužna vlasnicima kredita vratiti sav otplaćeni iznos s kamatama. Ali i oni njoj moraju vratiti isplaćeni kredit, naravno s kamatama. I nije to sve, banka može tražiti i retroaktivnu najamninu od vlasnika stanova koji su kupljeni njihovim kreditom – navode.

Banke još nisu zatražile povrat novca jer su, objašnjavaju nam, računale na pobjedu.

>> Treći je put pobijedio banke, a ima još 15 sporova za franak

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:25 17.04.2015.

Svaka čast kad se bori da se odupre "velikima" u korist sirotinje! Da je takvih više Hrvatski narod bi živio bez straha od lopova, Hanžekovića i sličnih krvopija

DU
Deleted user
20:39 17.04.2015.

Zabranjeno je komentirati prvost. presude pa samo podsjetnik da su slijedom tih istih kred. ugovora, kod tih istih banaka, danas prozvanih "lihvarske", ti isti dužnici s kreditima u protuvrijednosti u CHF bili u povoljnijoj otplatnoj poziciji sve do 2010. godine. Tko meni ne vjeruje, nek ubaci u tražilicu: Švicarci’ su sve do 2010. bili u plusu. Ušteda na mj. razini je bila par stotina kn odnosno gledano prema krajnjem iznosu, 20 m2 stambenog prostora više ili Mercedes A klase je bilo moguće kupiti za razliku u odnosu na eurski kredit istog iznosa u kn. Mnogi su i otplatili kredite u CHF protuvrijednosti za nabavu vozila, jer su ti bili kratkoročni (3-7 godina) i prošli također povoljnije nego da su uzeli kn ili s euro klauzulom. Tako da vriska i cika dužnika u CHF protuvrijednosti danas, kad su u relativno nepovoljnijoj otplatnoj poziciji, zaslužuje da se svi osvrnemo u retrovizor.

PR
Protivcenzure
20:46 17.04.2015.

ustavni sud republike hrvatske tu bi presudu poništio.