novi krediti

HEP se ponovo zadužuje; zbog investicija ili nelikvidnosti?

Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
HEP se ponovo zadužuje; zbog investicija ili nelikvidnosti?
06.08.2011.
u 11:00
Vlada je na zatvorenoj sjednici dopustila Hrvatskoj elektroprivredi ulazak u dug od 170 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

HEP je od Vlade dobio dopuštenje za još jedno zaduženje u ukupnom iznosu od 170 milijuna eura. Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je u srijedu Hrvatskoj elektroprivredi dala zeleno svjetlo za zaduženje kod PBZ-a, RBA i Zabe u iznosu od 150 milijuna eura, te suglasnost za zaduženje u visini od 20 milijuna eura kod Hrvatske poštanske banke.

Pola dobiti u proračun

U šturom obrazloženju Vlade stoji da je prva suglasnost dana za realizaciju HEP-ova plana investicija u 2011. godini, a 20 milijuna eura za “financiranje redovitog investicijskog poslovanja i obrtna sredstva” te državne tvrtke.

Kako je HEP, temeljem odluke svoga vlasnika - Vlade RH, samo nekoliko dana prije u državni proračun morao uplatiti polovicu svoje prošlogodišnje dobiti - 493,4 milijuna kuna (66,3 milijuna eura) - upućeni tvrde da je HEP morao hitno ući u nove kredite da bi ostao likvidan i da bi mogao servisirati svoje tekuće obveze i isplatiti plaće.

Leo Begović, predsjednik uprave HEP-a, takve tvrdnje žestoko opovrgava.

– Nije istina da smo se zadužili zbog uplate polovine prošlogodišnje dobiti u državni proračun. HEP je vrlo likvidan. Kada isplatimo plaće za srpanj, na računu će nam ostati još 300 milijuna kuna. O nelikvidnosti nema ni govora, jer nam se na račun svaki dan slije oko 80 milijuna kuna – rekao je Begović.

Kaže da je spomenuto zaduženje bilo planirano još lani pri izradi plana za 2011. godinu. Štoviše, tvrdi da su se zadužili za samo 170 milijuna eura, iako je bilo planirano 200 milijuna jer su “vrlo likvidni”.

Vlada je HEP-u i u lipnju dala suglasnost za zaduženje u iznosu od 300 milijuna kuna. U HEP-u pojašnjavaju da je to bila suglasnost za produženje starog revolving angažmana i da taj novac nije potpuno potrošen.

– Sredstva iz tog aranžmana koristimo za garancije na natječajima i slične poslove – poručuju iz HEP-a. Tvrde da će kredit od 170 milijuna eura investirati u rekonstrukciju HE Zakučac, gradnju ceste i otkup zemljišta na prilazu HE Ombla, te u radove na TE Plomin. No, ima i drukčijih informacija.

– Novac im treba jer im je blagajna prazna. Nakon što im je Vlada naredila da u državni proračun moraju uplatiti pola milijarde kuna, spas su pronašli u dodatnom zaduženju. Da im Vlada nije odobrila nove kredite, ostali bi potpuno nelikvidni – tvrdi naš dobro informirani izvor.

“Begović priča bajke”

Tvrdi da Begović priča bajke kada govori o Plominu i Ombli.

– Za proširenje Plomina nemaju lokacijsku dozvolu, a pitanje je hoće li se Ombla uopće graditi. Za taj projekt nema nikakvih dozvola – kaže naš sugovornik.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

DU
Deleted user
13:00 06.08.2011.

Sredstva iz tog aranžmana koristimo za garancije na natječajima i slične poslove . Koji su to natječaji baš me interesira kada ste izgubili nekoliko natječaja za opskrbu strujom jer se niste na natječajima uopće natjecali. Pa sada na ovaj načini pokrivate troškove. A kadrovi koji rade u HEP-u izgleda uopće ne znaju raditi svoj posao ili ne žele raditi ili ih uopće nema na poslu.

OB
-obrisani-
13:06 06.08.2011.

Galić se vratio i naložio Poskupljenje struje,jer : Ne može ukrasti tamo gdje nema!

RE
reporter
12:58 06.08.2011.

Imam samo jedan komentar na ta silna zaduživanja vlasti na teret naroda: hitno provesti najstrože KAZNENE MJERE prema svim odgovornima za prezaduživanje, rasprodaju, a time i IZDAJU zemlje. Zatvori su puni ljudi zbog „krivog parkiranja i švercanja u tramvaju“, a kriminalci kapitalci slobodno šeću, upropašćuju državu i narod i bezbrižno sjede u tko zna kako sve stečenim „foteljskim mjestima“ Naravno da oni na koje se ovo odnosi neće zatvarati sami sebe, ali mi kao narod ni ne zaslužujemo bolje ako to ZLO nećemo rušiti pod svaku cijenu, uključujući i cijenu života. Svako zlodjelo ima svoje aktere, a svaki akter ime i prezime. Postoje i organizirane skupine, ali i u njima postoji hijerarhija i pojedinačna odgovornost.