Kod otoka Visa

Helikopter HRZ-a u zahtjevnoj operaciji spasio unesrećenog ribara

Foto: MORH
Posada helikoptera spasila ribara
Foto: MORH
Posada helikoptera spasila ribara
01.05.2019.
u 13:19
Ovo je prva provedena akcija spašavanja letačke posade HRZ-a s plovila ove veličine, a prije nje, posada je bila još jednom uključena u spašavanje unesrećenog s kruzera.
Pogledaj originalni članak

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je jučer u popodnevnim satima u iznimno zahtjevnoj akciji spašavanja unesrećenog člana posade s plovila koje se nalazilo u akvatoriju otoka Jabuke oko 70 km udaljenom od otoka Visa, priopćio je MORH.

U zajedničkoj akciji spašavanja sudjelovali su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a okončana je uspješno te je unesrećeni član posade prevezen u Klinički bolnički centar Split.

Ovo je prva provedena akcija spašavanja letačke posade HRZ-a s plovila ove veličine, a prije nje, posada je bila još jednom uključena u spašavanje unesrećenog s kruzera.

U jedinstvenoj akciji potrage i spašavanja koja je trajala nepuna dva sata posadu su činili kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko.

Opisujući tijek akcije satnik Furčić rekao je kako se i ovom akcijom potvrdila visoka spremnost i osposobljenost letačkih posada u najzjahtjevnijim uvjetima spašavanja. „Odmah po dolasku u zonu rada pronašli smo poziciju brodice koja se kretala uz veće valove te smo odlučili spustiti spašavatelja HGSS-a u košari namijenjenoj za akcije spašavanja na moru. Bilo je vrlo zahtjevno jer se radilo o otvorenom moru bez orjentira te smo svu pažnju morali usmjeriti na brodicu i njezine gornje dijelove, na jarbol i platformu, kako bi na što sigurniji način krenuli s izvlačenjem unesrećenog. Kružili smo oko brodice na visini od oko 20 metara i uspjeli izvući unesrećenog u košari, a nakon njega i spašavatelja te krenuli prema Firulama. Zajedno sa spašavateljima HGSS-a dali smo sve od sebe i na kraju kada vratitimo cijeli film unatrag najvažniji trenutak bio je kada smo živog čovjeka predali u liječničke ruke“, iznio je satnik Furčić.

Pogledajte video vježbe HRZ-a i RAF-a

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar rubinet
rubinet
15:06 01.05.2019.

bravo za naše zrakomlataše.