Crobarometar

HDZ sve jači, SDP bez porasta popularnosti, a potpora Živom zidu u padu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Tomislav Karamarko i Zoran Milanović
Foto: Nova TV
crobarometar
Foto: Nova TV
crobarometar
Foto: Nova TV
crobarometar
Foto: Nova TV
crobarometar
Foto: Nova TV
crobarometar
Foto: Nova TV
crobarometar
Foto: Nova TV
crobarometar
25.08.2015.
u 19:40
Zanimljivo kako je u zadnja tri mjeseca najveća oporbena stranka HDZ s minimalnih tri povećala razliku na 9 posto
Pogledaj originalni članak

Kolovoz je bio mjesec obilježen prekidom arbitraže sa Slovenijom te jedinstvenom potporom Vladi u Hrvatskom saboru, vojnim mimohodom i svečanosti u Kninu u povodu 20. obljetnice Oluje, ali i dobrim turističkima vijestima. No sve to vladajućima nije koristilo, štoviše, HDZ je povećao prednost, pokazalo je istraživanje Crobarometra za Dnevnik Nove TV koje je u razdoblju 1.-15. kolovoza proveo Ipsos puls na 954 ispitanika. 

HDZ tako mjesec završava sa 31,8 posto ili gotovo dva posto više nego mjesec prije. SDP pak uživa potporu od 23,2 posto i nema značajnog rasta ni pada. Zanimljivo kako je u zadnja tri mjeseca HDZ s minimalnih tri povećao razliku na 9 posto.

HDZ u političkom smislu u najgorem slučaju može računati na 28,4 posto birača, a u najboljem 35,2. SDP pak u najgorem slučaju računa na 20,1 posto, a u najboljem 26,3 posto. 

Živi zid pao je na 5 posto, mjesec prije bio je na 6 posto. ORaH je pao ispod 5 posto ili uživa potporu od 4,1 posto. Bandić 365 stranka je na 3,6, a udruga Most 2,9, HSS je na 2 posto, narodnjaci su na 1,9 posto potpore. Odmah iza njih su reformisti Radimira Čačića sa 1,9. Zatim s istom potporom  od 1,7 posto slijede BuZ, Naprijed Hrvatska te laburisti. 
IDS ima 1,5 posto a HSP 1,3 te HSU 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i ukupno sakupljaju 4,8 posto.  

Budući da se bliže izbori, smanjuje se i broj neodlučnih i trenutačno ih je 9 posto, a još prije 4 mjeseca taj postotak bio je 14 posto.

Domoljubna koalicija uživa potporu od 34 posto i raste. A vladajuća koalicija trenutno uživa 28,2 posto birača. Kod HDZ-ove koalicije trenutačno raspon glasova je od 28,8 što je najmanje što mogu skupiti, a i najviše mogu skupiti 35,8.  Vladajuća koalicija u najgorem slučaju može skupiti 24,7 a u najboljem 31,3.

Živi zid trenutno uživa potporu od 7,1 posto birača, a Bandić 365 3,8, OraH je na 3 posto, Most na 2,9. Naprijed Hrvatska ima 1,7 posto, HSP ima 1,6, HDSSB 1,5 te Reformisti 1,5 posto. Te stranke zbog snage i utjecaja u svojim regijama mogu uzeti jednog ili dva zastupnika i tako zakomplicirati i odlučiti o formiranju buduće Vlade. Ostale stranke zajedno ne prelaze niti 1 posto ili ukupno imaju 4,3 posto. 

Smjer kojim ide Hrvatska  podupire 26 posto i prvi je to put nakon nekoliko mjeseci da nema rasta potpore, no raste broj onih koji misle da Hrvatska ide u lošem smjeru i trenutačno ih je 65 posto. Ne zna njih 9 posto.

Vladinu politiku podupire 29 posto i to je prvi put nakon nekoliko mjeseci da potpora ne raste. A isto tako Vladinu politiku ne podupire 61 posto birača, a ne zna  njih 10 posto. 

Predsjednica, kada bi je se ocjenjivalo školskom ocjenom, dobiva 3,28 i raste, Vlada je na istoj ocjeni od 2,27, a zanimljivo, Hrvatskom saboru porasla je potpora na 2,19.

>>HDZ-ova koalicija vratila se na prvo mjesto popularnosti

>>Ni HDZ ni SDP neće imati većinu bez koaliranja

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 102

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:48 25.08.2015.

HDZ se je naučio pameti Sanaderove vlade, bit će to neka druga vlada nakon koje SDP neće dugo na vlast..

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
19:46 25.08.2015.

"Vladinu politiku podupire 29 posto"! Tko normalan može podupirati destruktivnu politiku ove vlade koje 3 i pol godine nije slušala narod! Sad pred izbore su se odjednom počeli interesirati za probleme Hrvatske pa izlaze van s populističkim potezima kao onaj o sufinanciranju režija s 200 kn i rješenjem za franak što su mogli učiniti već odavno da im je bilo stalo. na kraju će opet sljedeću vladu dočekati tužbe banaka i sindikata i milijarde proračunskih kuna koje će trebati platiti!

AR
aristip
20:02 25.08.2015.

Svakome je jasno da će HDZ pobijediti ovu, nikada goru, Vladu Zorana Milanovića ali dali će HDZ uspjeti umjesto podobnih postavljati sposobne ? Od toga ovisi dali će se Hrvati i dalje iseljavati kao za ove Vlade ili ne.