HDZ protiv zakona o istospolnim zajednicama

17.03.2006.
u 13:31
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Cijeli svemir je heteroseksualan, od atoma i najsitnije čestice, od muhe do slona, izjavila je danas HDZ-ova zastupnica Lucija Čikeš iskazujući svoje i protivljenje HDZ-a zakonu o registriranom partnerstvu koji su predložili zastupnici Šime Lučin (SDP) i Ivo Banac (NZ).

HDZ-ovci su u nastavku sinoćnje rasprave o tom zakonu, kojim Lučin i Banac predlažu da istospolne zajednice dobiju veća prava u okviru onih koja imaju bračne zajednice, isticali da je homoseksualizam protuprirodan, da bi zakon narušio institute obitelji i braka kao životne zajednice žene i muškarca.

U kritikama je prednjačila Lucija Čikeš, poručivši da se, po zakonima fizike, jednaki naboji uvijek odbijaju, a različiti privlače, da bi se, kada bi se jednaki počeli privlačiti, "sve urušilo i nestalo".

"Mjesec se tada ne bi okretao oko Zemlje nego bi pao, Zemlja se ne bi okretala oko Sunca nego bi pala i spržila se ili odlutala i smrzla se", kazala je Čikeš.

Karmela Caparin (HDZ) tvrdi da se 85 posto hrvatskih građana izjasnilo kao katolici, da, prema tome, slijede nauk Crkve koja se protivi izjednačavanju prava homoseksualnih i heteroseksualnih parova. "Društvo je jako koliko je jaka obitelj, a istospolne zajednice ne mogu biti temelj obitelji", naglasila je.

Njezin stranački kolega Petar Mlinarić prozvao je predlagatelje zakona da vrše "vrijednosno nasilje nad hrvatskim mentalitetom", da žele relativizirati institucije braka i obitelji, ističući da je Bog svorio Adama i Evu kao heteroseksualan par.

"Zajednica tople braće ne garantira topli dom za djecu", kazao je Vladimir Štengl (HDZ).

Banac je pozvao HDZ-ovce da ne šire nesnošljvost prema spolnim manjinama, da ne prizivaju Tvorca, "jer Bog vidi što je u našim srcima i u prirodi". "Nemojte širiti netrpeljivost prema građanima koji nisu odabrali svoje sklonosti, to su naša braća, to su naše sestre", poručio je.

Zgražanje nad istupima HDZ-ovaca izrazili su iz SDP-ovih klupa, prozivajući ih za homofobičnost, nesnošljivost, da se boje svega što je drugačije od onoga što zagovaraju, bez obzira da li se time nekoga diskriminira.

"Kome homoseksualci smetaju, sigurno onima koji su u životu imali želje i snove suprotne konvencionalnima, a nisu ih imali hrabrosti ostvariti", kazala je Biserka Perman (SDP).

SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović smatra da HDZ ne podupire zakon jer nije politički isplativ. "Da kojim slučajem homoseksualci osnuju stranku sigurno bi s njom koalirali", poručila je HDZ-ovcima, upozorivši na, kako kaže, paradoks da se predloženim rješenjima najviše protive "oni koji potajno prakticiraju takve sklonosti".

Na prozivke iz SDP-a odgovorio je HDZ-ovac Krunoslav Markovinović, rekavši da je predloženi zakon dio njihove predizborne kampanje, "čija će kruna vjerojatno biti organizacija vjenčanja istopospolnih parova u SDP-u na Iblerovu trgu".

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr