Minirali dolazak Lozančića

HDZ: Premijer je pod velikim utjecajem Ivića Pašalića i Opus Dei

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
19.01.2015., Zagreb - Predsjednik RH Ivo Josipovic odrzao prijem za predstavnike Diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj koji se tradicionalno odrzava u prigodi medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Sef Sigurnosno obavjestajne agencije
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Tihomir Orešković, Božo Petrov, Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
tomislav karamarko, hdz
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Božo Petrov
06.05.2016.
u 12:24
Negativno mišljenje na izbor Markića za šefa SOA-e možda je i zadnje upozorenje HDZ-a premijeru Oreškoviću i Mostu, kažu u HDZ-u
Pogledaj originalni članak

HDZ neće dopustiti da Dragan Lozančić, bivši šef SOA-e, dobije posao premijerova savjetnika u Vladi, a izgleda da su uspjeli minirati taj transfer. Lozančiću se, doznajemo u krugu HDZ-ovih saborskih zastupnika, nudi pozicija u jednom od javnih poduzeća. Riječ je o dva-tri poduzeća u vlasništvu države, a Lozančić će moći odabrati u kojem želi prihvatiti posao.

Provokacija

Prekjučer su informacije iz kruga premijera Tihomira Oreškovića govorile da će Lozančić postati premijerov savjetnik u području diplomacije.

HDZ, čiji je šef i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, zajedno s predsjednicom RH, tražio Lozančićevu smjenu optužujući ga da je radio u službi SDP-a i premijera Milanovića, nikako ne bi mogao pristati na Lozančićev dolazak u Banske dvore. Premijerova ideja da ga uzme u Banske dvore, a navodno je trebao biti u kabinetu Mostova potpredsjednika Vlade Bože Petrova, ispala je čista provokacija.

– Premijer je idejom da Lozančića dovede u Vladu pokazao nedostatak političke inteligencije – komentirali su u HDZ-u, dodajući da je premijer pod velikim utjecajem Ivića Pašalića i Opus Dei.

U HDZ-u kažu kako im nije bila namjera ponovno dizati prašinu oko SOA-e, a da su negativnim mišljenjem svojih članova u Odboru za nacionalnu sigurnost na imenovanje Daniela Markića ravnateljem tajne službe, htjeli poslati poruku kako ne žele preuzeti odgovornost za SOA-u dok njome upravlja ravnatelj koji nije njihov izbor.

– To je bilo upozorenje i premijeru Oreškoviću i Mostu. Možda i naše zadnje upozorenje prije nego što ih “otkantamo” jer se na takav način ne može raditi – rekao nam je izvor iz HDZ-a.

Baš mu je drago, nastavio je, što je Markića na Odboru izglasala oporba i Most te dodaje da je Markić, kao Lozančićev suradnik u SOA-i, također sudjelovao u akcijama “opsluživanja” Milanovića i “privođenja” mostovaca na razgovore s tadašnjim SDP-ovim premijerom u Banske dvore.

Zadnje upozorenje

U HDZ-u su, nije tajna, već dugo nezadovoljni ignoriranjem najveće stranke u vladajućoj koaliciji kao i prvog potpredsjednika Karamarka. Iako je on zadužen za tajne službe i policiju, nijedan Karamarkov kandidat za šefa SOA-e nije prošao kod premijera, a zajedno s predsjednicom RH smjenu Lozančića čekao je mjesecima. Ignorirana su i Karamarkova upozorenja da su potrebne smjene u vrhu policije, a one su se dogodile tek nakon nezapamćene pljačke u središtu zagrebačke policije u Heinzelovoj ulici.

Nije ni tajna da HDZ pokušava prekrojiti većinu i iz suradnje eliminirati Most i premijera Oreškovića, odnosno da traži izlaznu strategiju iz Vlade u kojoj se gotovo ni o čemu ne mogu dogovoriti s premijerom i Mostom. Karamarko javno šalje poruke da će premijer Orešković imati potporu HDZ-a dok se bude bavio reformama i gospodarstvom. U svakom slučaju, HDZ neće još dugo trpjeti ni premijera ni Most, a zbivanja oko SOA-e već su prelila čašu. Najava da je to možda njihovo zadnje upozorenje ne zvuči bezazleno.

>>Premijer Orešković Lozančiću daje posao u Vladi, a predsjednica ga optužila da je bio Milanovićev obavještajac

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 150

DU
Deleted user
12:38 06.05.2016.

Novinari jadnoj raji opet serviraju Opus dei...da bi se otvorila stranica na kojoj nemaš baš ništa za pročitati

AC
accusator
14:04 06.05.2016.

Nabacaš malo 'povjerljivih krugova' dodaš 'visoki izvor', umiješaš 'navodne insinuacije', začiniš to 'pašalićevskim opusdeistvom' i dobiješ 'šegu' zvanu 'istraživačko novinarstvo'. Do jučer je sve informacije dobivala od 'visokog izvora' s Iblerovog trga, a danas joj vrlo povjerljivo Hdzovci šapću tajne u novinarsko uho. Ha, ha, ha. I najvećim naivcima jasno je da sve njene izmišljene pričice dolaze iz iste Sdp kuhinjice.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:58 06.05.2016.

Kakvi droge uzimaju ovi novinari ako ih se tako može nazvati? Kod ne postoje novinari, sve su to političari, jer koliko vidim nijedan ne prenosi vijesti oni ih isključivo stvaraju.