HDZ-ov program

Ukidanje poreza na dividendu, manji PDV i stop prodaji autocesta

Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
Foto: Robert Anić/PIXSELL
hdz forum
13.12.2013.
u 23:00
Plan za oporavak Hrvatske: Bez detaljne analize, otkrili su samo crtice
Pogledaj originalni članak

Sasvim je jasno da je HDZ krenuo u kampanju za osvajanje vlasti. Kao i uvijek kad su veliki skupovi u igri, HDZ je Svehrvatski gospodarski forum, održan u Westinu, u produkcijskom smislu odradio u velikom stilu.

Respektabilni gosti

Okupio je i respektabilne goste, poznate igrače poput dr. Robina Harrisa, bivšeg savjetnika pokojne Margaret Thatcher. Ipak, od velikih najava prezentacije gospodarskog programa HDZ ipak nije suviše otkrio. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko vladajuće je gađao lošim gospodarskim pokazateljima, a Milanovića je optužio kako je uvjeren da je sve – romantično.

Gospodarski program najveće oporbene stranke dugo se iščekivao, ali HDZ je otkrio samo crtice i načelna stajališta o tome što bi trebao biti novi model gospodarskog rasta. Porezno rasterećenje, nove investicije te stop ad hoc privatizaciji glavne su poruke. Ipak o tome što će se sve rezati malo se moglo čuti. Martina Dalić obećala je izuzetno brz rast koji bi trebao dovesti do oporavka BDP-a u 2015., pri čemu bi rast bio oko 3 posto. Obećala je ukidanje poreza na dividendu, odnosno dodatne stope od 12 posto na porez na dobit, ukidanje svih nameta kojim se financiraju javna poduzeća, što bi značilo nestanak sigurnosti za Hrvatske šume, a već je odavno poznato da HDZ obećava smanjenje PDV-a od 1 posto nakon što se zabilježi rast BDP-a u tri tromjesečja zaredom.

Prema gospodarskom planu HDZ-a, to bi, da su već na vlasti, građani dočekali već u 2015. Pojednostavili bi porezne procedure, a Dalić upozorava da poreznici moraju biti servis, a ne organ gonjenja. HDZ namjerava uvesti novi sustav nagrađivanja i kontrole u javnu upravu, ali je decidirano obećala i da nitko “preko noći” u upravi neće izgubiti posao.

Novina je da planiraju ozbiljnu zdravstvenu reformu. Naime, HZZO bi restrukturirali u osiguranje, a u sustav zdravstva uvelo bi se imovinsko načelo u financiranje usluga.

Međunarodni natječaji

Pretpostavka uklanjanja barijera i rješavanja nepotrebne administracije, iznio je Domagoj Ivan Milošević, jest da se uvede obveza procjene učinaka svakog zakona na međuresorskoj komisiji. Za poticanje investicija HDZ u programu nudi rješenje u obliku aktivacije državne imovine poput milijuna hektara neobrađenog zemljišta. Strateški projekti za HDZ i dalje su navodnjavanje Slavonije, Like i Dalmacije, nizinska pruga Botovo – Rijeka te pelješki most, kao i hidroelektrane i LNG terminal.

Za novac bi se obratili obveznim mirovinskim i fondovima EU. HDZ bi podržao privatizaciju samo ako nije riječ o strateškim tvrtkama, a to su autoceste i željeznice, a na prodaju ne bi bio ni HEP, Hrvatske vode ni Hrvatske šume. Javna poduzeća moraju se reorganizirati i natjerati ih da nude usluge koje bi im jamčile financijsku stabilnost, kaže Marko Kolaković iz HDZ-ova tima, koji bi menadžere u javnim tvrtkama birao na međunarodnim javnim natječajima.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

AN
angel2
07:20 14.12.2013.

G. Karamarko,trebate znati da hrvatski narod nece vise trpjeti lopovluk i nadam se da su svi lopovi iz HDZ-a otisli u povijest.Ako ih jos ima to je prvo sto trebate rijesiti,Amen.Narod hrvatski je se probudio i to nece vise tolerirati.Zelim Vam puno srece.Mene zanima sto cete uciniti za dijasporu,preko-oceansku,mirovine i zdravstveno.Ovo sto je sada na snazi je veliki gubitak za hrvatsku drzavu kao i za njenu dijasporu.Tu je veliki novac za ulaganja koji bi Hrvatskoj drzavi puno pomogao.To vam treba biti prioritet uz, naravno,rjesavanje ekonomske situacije u zemlji.

PS
Privatni sektor
09:03 14.12.2013.

Zasto bi netko vjerovao stranci koja je skoro 20 godina na vlasti, a gospodarske ucinke njihove vladavine osjecamo?

GR
GRGOO
07:34 14.12.2013.

HDZ-ov, Plan 21? Odustanite od takvih planova, pa zar ne vidite da nas takvi planovi vode u propast. Jel' moguće da Hrvatsku svjesno "razvaljujete"? Ovo je pitanje i za SDP i za HDZ? Od postanka države pitam: koliko je rasprodano i kuda su otišli novci, koliko smo se zadužili i kuda su otišli novci i na kraju ako smo rasprodani i prezaduženi, zašto su onda i građani dužni. Zar ne bi bilo logično ako je država rasprodana i zadužila se da njeni građani onda uživaju, a ne budu i sami robovima?