savezništvo

HDZ i HSLS u koaliciju uoči predsjedničkih izbora

Foto: Daniel Kasap/Pixsell
HDZ i HSLS u koaliciju uoči predsjedničkih izbora
02.07.2014.
u 18:54
S liberalima, HDZ će se približiti centru, a Kolinda Grabar-Kitarović dobit će dodatnu podršku za predstojeće izbore
Pogledaj originalni članak

HDZ i HSLS razgovore o koaliciji trebali bi započeti u rujnu, a bude li savez sklopljen on će uoči predsjedničkih izbora značiti podršku liberala Kolindi Grabar-Kitarović te partnerstvo za nadolazeće parlamentarne izbore. HDZ-ova taktika ujedinjavanja svih stranaka od centra nadesno već je poznata, a HSLS bi u toj strategiji označio HDZ-ovo približavanje centru.

HSLS je na prošlim parlamentarnim izborima samostalno izišao pred birače i nije uspio osvojiti nijedno saborsko mjesto. Na lokalnim izborima s nezavisnim Vladimirom Ferdeljijem nije dobio gradonačelnika, ali je njegov predsjednik Darinko Kosor postao predsjednik zagrebačke Skupštine. Za europske izbore bio je u savezništvu s Nacionalnim forumom Nikice Gabrića i uspjeh je ponovo izostao.

HSLS, doznajemo u vrhu te stranke, prvo treba razriješiti svoj odnos s Nacionalnim forumom, a potom će započeti razgovore s HDZ-om. Budući da je HDZ oba puta na izborima za EU parlament kao i na lokalnim izborima pobijedio, liberali su svjesni da bi se u zagrljaju HDZ-a napokon mogli vratiti u Sabor. HDZ-ov strateški partner je HSS, a partnerica im je i Ruža Tomašić, šefica HSP-a dr. Ante Starčević.

>> Radimir Čačić potvrdio koaliciju s Bandićem

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
21:12 02.07.2014.

Hm, liberali bi se u zagrljaju sa HDZ-om mogli vratiti u tri pm. Pa ne ide to tako. Bedasti Budiša je najveći politički kapital u Hrvatskoj spizdio s komunjarama, a sada bi njegovi ponovo desno. Lijevo desno nigdje moga stana, oj liberajko alaj si pijana.

DU
Deleted user
19:54 02.07.2014.

V. Ferdelji i D. Kosor imaju kapacitet za uspješno obnašanje visokih državnih dužnosti u desnoj koaliciji,nakon dolaska na vlast.Moral,poštenje i kompetencija krasiti će novu Vladu...

MS
MSKoRIsnik
23:50 02.07.2014.

Svi za Kolindu! Konačno i liberali su shvatili da je vrijeme da se ovi maknu s vlasti!