bez kvoruma u saboru

HDZ bez parlamentarne većine, Šeks se morao ispričati

Foto: Robert Anić/PIXSELL
branimir vukelić
Foto: Patrik Macek/VLM
sabor
Foto: Robert Anić/PIXSELL
marko turić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
šuker
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
željko jovanović
Foto: Patrik Macek/VLM
josip friščić
Foto: Patrik Macek/VLM
ivan šuker
Foto: Robert Anić/PIXSELL
sabor (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
sabor (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
sabor (1)
14.10.2011.
u 11:18
Vladimir Šeks ispričao se zbog neprimjerenog ponašanja na sjednici MIP-a
Pogledaj originalni članak

HDZ je izgubio parlamentarnu većinu. Nakon sjednice Sabora u petak to je kristalno jasno. Iako su posljednja tri dana vodeći ljudi HDZ-a na sve načine pokušali dovući 77 zastupnika na glasanje, to im ipak nije pošlo za rukom. Tako je predsjednik Sabora Luka Bebić nakon provedene rasprave o Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH, umjesto da zakon stavi na glasanje, naprasno prekinuo sjednicu i nastavak najavio za srijedu.

Na glasanje ga nije stavio jer u tom trenutku vladajući nisu imali kvorum. Umjesto potrebnih 77, tada je u dvorani sjedio samo 71 zastupnik. Jedan od njih je i Milorad Pupovac, koji je spretnim manevrom vladajući HDZ spasio od blamaže. Naime, neposredno prije nego što je Bebić trebao zaključiti raspravu i otvoriti glasanje, za riječ se javio Pupovac i svom koalicijskom partneru pružio ruku.

Dogovor sa SDSS-om


– Unatrag par tjedana počela se akumulirati negativna atmosfera i SDSS ne želi sudjelovati u radu Sabora dok je ovakvo stanje. Klub zastupnika SDSS-a predlaže da predsjednik Sabora sazove proširenu sjednicu Predsjedništva, na kojoj bismo se trebali dogovoriti kako da dostojanstveno završimo ovo zasjedanje. Dok se taj sastanak ne održi i dok se ne postigne dogovor, Klub zastupnika SDSS-a smatra svojom dužnošću da ne sudjeluje u radu Sabora – rekao je Milorad Pupovac. Bebić je odmah prihvatio njegov prijedlog, a potom prekinuo sjednicu.

Stekli smo dojam da je Pupovčev govor dogovoren neposredno prije kraja rasprave, kada je HDZ-u postalo jasno da neće imati kvorum. Uostalom, Pupovac je jučer ujutro vodio dug razgovor sa šefom Kluba zastupnika HDZ-a Andrijom Hebrangom.

Tako je čast vladajućih ipak spašena iako im je propala akcija skupljanja kvoruma koju je prije tri dana pokrenuo vrh HDZ-a suočen s realnom prijetnjom da izgube parlamentarnu većinu i da se osramote pred svojim biračima samo desetak dana prije raspuštanja Sabora.

Na Andriju Hebranga, izvršnog direktora “akcije 77”, nabasali smo ujutro čim smo kročili u saborsku zgradu. Ispod stepeništa nagovarao je Daniela Srba, jedinog zastupnika HSP-a, da bude milostiv i pomogne im u zidanju kvoruma. Srb mu je, koliko smo uspjeli načuti, rekao nešto u stilu: “Nemoj me stavljati u neugodnu poziciju.”

Hebrang se nije dao smesti i nastavio je akciju privođenja saborskih zastupnika. Jedan od onih koje je molio za pomoć bio je i “manjinac” Šemso Tanković.

– Razočaran sam HDZ-om jer me više puta preveslao. Posebno Dado Milinović – dobacio nam je Tanković i rekao da neće glasovati iako ga je Hebrang nagovarao. – Želim sačuvati svoje dostojanstvo – tvrdi. Unatoč Srbu i Tankoviću, u tim trenucima još je bilo moguće da HDZ ipak okupi 77 zastupnika. Posebno kad su u zgradu Sabora ušetali i teško bolesni zastupnici HDZ-a Marko Turić i Branko Vukelić. Turić je stigao oko 11 sati, sat vremena prije nego što je bilo planirano glasanje. Došao je, kaže, zato što osjeća da je to njegova “moralna obveza u ovako ozbiljnoj situaciji”.

– Svjestan sam da je moje glasovanje, moja ruka, danas potrebno – kazao je. Potom je u Sabor stigao i bivši ministar Vukelić, koji se očito, vidno mršaviji i prorijeđene kose, još nije oporavio od teške bolesti. Dok su zastupnici HDZ-a i partneri jedan za drugim ulazili u dvoranu, ispred ulaza tiskali su se oporbenjaci i pažljivo ih prebrojavali. HDZ-u ipak nije pomoglo ni dvoje bolesnih zastupnika. Kvorum im je, među ostalim, izmaknuo i zato što nisu došli Ivan Čehok i Zlatko Horvat. Iako je došla u Sabor, u dvoranu nije ušla ni Đurđa Adlešič. Stoga je vrlo upitno može li premijerka Jadranka Kosor uopće računati na to da će idućeg tjedna skupiti većinu. Današnja sjednica ostat će zapamćena i po Šeksovoj isprici.

Šeksova isprika

– Želim izraziti žaljenje što sam, isprovociran neprimjerenim ponašanjem zastupnika SDP-a, neprimjereno reagirao na sjednici MIP-a. Ovim putem želim se ispričati svima koje sam povrijedio i cijeloj hrvatskoj javnosti – kazao je Vladimir Šeks za govornicom. Nakon izlaska iz dvorane, rekao je da ga na ispriku nije nagovorila šefica stranke. Ispričao se, tvrdi, iz “duboko moralnih razloga”.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1061

OB
-obrisani-
13:14 14.10.2011.

neka su izisli ovi cetnici idite na prelaz jarinje i brnjak i povedite milanku nenada i djenerala jovanovica pa i ostanire dole idioti

OB
-obrisani-
16:05 14.10.2011.

Sreća da mu smjena traje samo do sedam, inače bi nas portirčić ubio svojim glupostima.

OB
-obrisani-
13:14 14.10.2011.

kak su to dogu crljeni pljesalji v hrvotskoj?????????? kuljku ljet, a ostavili su iza sebe tsunami, tak kaj je dreka je jos poslje 8 ljet kaj se nemre ocistit