Nedjeljni Večernji

Harald i Sonja: Hoću samo nju, pa makar izgubio krunu!

Foto: Press Association/PIXSELL
Harald i Sonja: Hoću samo nju, pa makar izgubio krunu!
08.05.2011.
u 07:00
Rekao je to ocu prije 50 godina. ‘Ne sjećam se’, šali se danas kralj.'Meni bi se baš sviđalo da je jest', smije se kraljica. Idući tjedan stižu u Hrvatsku...
Pogledaj originalni članak

– Godinama se šuškalo o njegovim vezama s grčkim i španjolskim princezama, ali od toga nije bilo ništa – osim što se jedna od njih nikada nije udala jer je zauvijek ostala zaljubljena u njega. Na koncu je 1959. na jednoj privatnoj zabavi upoznao Sonju Haraldsen i zaljubio se. Tek tada su počeli problemi – ispričao mi je norveški novinar specijaliziran za kraljevsku obitelj dok sam u Oslu proteklog tjedna čekao na audijenciju u kraljevskoj palači. Punih devet godina njegov otac Olav V. odbijao im je dati dozvolu da se vjenčaju, nije Sonju htio ni upoznati. Imala je jednu veliku, gotovo neoprostivu, manu – nije bila plave krvi, a Haraldu je bila dužnost oženiti se nekom od europskih princeza i tako još više ojačati veze s drugim monarhijama. Norveška je tada bila samostalna samo pedesetak godina, a kraljevska obitelj došla je iz Danske, izabrali su ih i pozvali da preuzmu zemlju pa je stari Olav smatrao da je njegova, a i Haraldova dužnost da se ponašaju što konzervativnije.

- Harald je ocu zaprijetio da se nikada neće oženiti ne dopusti li mu vjenčanje sa Sonjom. To bi značilo da neće biti nasljednika i da će monarhija brzo propasti. Tek tada je kralj Olav popustio – rekao je Kjell. Međutim, stvari ipak nisu bile tako jednostavne. Kralj je morao dobiti dozvolu i vlade i parlamenta da bi mu sin oženio pučanku. Dozvolu je i dobio, nakon dugih konzultacija i pregovora s političarima. Tako je Sonja Haraldsen, koja je u svom djevojačkom prezimenu nosila ime svoga budućeg muža, postala krunska princeza Norveške. Kao u filmu.

- Na koncu važno je da smo se ipak vjenčali – rekao je Harald, koji i danas nakon više od 40 godina braka sjedi toliko blizu svojoj supruzi kao da se boji da bi mogla nestati. Njih dvoje 40. su obljetnicu braka proslavili ploveći Jadranom. Na slikama s Peristila izgledaju kao dvoje tipičnih nordijskih umirovljenika koji godine krate turizmom – kratke hlače i polo-majice te natikače na nogama, jedina razlika jest što je njih dvoje u luci čekala jahta s kraljevskom zastavom na jarbolu. Sljedećeg tjedna ponovno će posjetiti Hrvatsku, ovog puta doći će u Zagreb i Šibenik i neće doći privatno – nego službeno. U njihovoj pratnji bit će, osim političara, i dvije grupe poslovnjaka koji se nadaju da bi mogli sklopiti neke poslove ili naći priliku za investicije u Hrvatsku.

Što je o svom životu norveški kraljevski par ispričao našem novinaru opširnije pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista



Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BM
BRANITELJ-MUP
10:25 08.05.2011.

Eto ti ga na, neznaš više ko koga, gdje i zašto? Važno da je kraljevska loza, da plivaju u bogatstvu, a u stanju su i sjebat kraljevstvo ako nije po njihovom..he..he Jebate, di je sad Stocholm?

OB
-obrisani-
11:00 08.05.2011.

Jos malo pa ce i srpski kralj doci u posjetu .... ako nist drugo onda da uspostavi hrvatsko kraljevstvo.

OB
-obrisani-
10:39 08.05.2011.

Divni ljudi i jos divnija zemlja Norveska. Zelim im dobrodoslicu u Hrvatsku. Nadam se da ce im biti ugodno.